Asociația ABC

contact@abcedu.ro

Despre terapia ABA, cea mai eficientă în tratarea autismului

Părinții copiilor diagnosticați cu autism sunt mereu în căutare de terapii care să îi ajute pe micuții lor. Terapia ABA (Applied Behavior Analysis) sau Analiza Comportamentală Aplicată este un tip de terapie recomandată copiilor cu tulburare de spectru autist și un subiect de interes pentru părinți. De aceea vom discuta despre ea în detaliu în rândurile următoare.

Despre terapia ABA

Analiza comportamentală aplicată este o terapie interpersonală în timpul căreia copilul lucrează alături de terapeut în ședințe unu-la-unu. Scopul este acela de a îmbunătăți abilitățile sociale prin intervenții bazate pe principiile teoriei învățării.

Terapia ABA îi ajută pe copiii cu autism astfel:

 • Dezvoltă abilitățile sociale precum îndeplinirea sarcinilor, comunicarea și noi abilități de învățare
 • Implementarea unor comportamente precum autocontrolul și autoreglarea emoțională
 • Îi învață pe copii să transfere comportamentele învățate în medii noi
 • Modifică mediul de învățare pentru a crea provocări în diferite scenarii
 • Diminuarea unor comportamente negative precum autovătămarea

Terapia ABA a luat naștere în anii 1960. Cercetătorii și analiștii comportamentali de la Universitatea din Kansas au derulat studii privind modul în care principiile comportamentale ar putea fi aplicate pentru a ajuta copiii neurotipici și persoanele cu autism să-și îmbunătățească abilitățile sociale. Munca aceasta s-a extins la UCLA, unde s-au derulat studii pe termen lung la care au participat grupuri mai mari de copii cu autism și cu o gamă largă de competențe.

 

Principiile comportamentale ale recompensei și consecințelor se bazează pe cercetările intense ale deceniilor precedente.

Cercetătorii nu s-au concentrat asupra motivului pentru care au apărut simptomele autismului sau asupra motivelor pentru care copiii cu autism acționau într-un anumit mod. În schimb, au acordat atenție modului în care comportamentul poate fi măsurat în mod obiectiv și schimbat prin intermediul unei metode științifice.

 

Astfel, oamenii de știință au putut observa în mod direct comportamentul, apoi au măsurat și manipulat mediul în vederea reducerii comportamentului inadecvat sau periculos și creșterii comportamentului adecvat și funcțional la copiii cu autism.

 

Principiile moderne ale terapiei ABA au la bază principiile descoperite cu decenii în urmă. Dar câmpul acesta se extinde acum dincolo de comportamentul observabil (contactul vizual, interacțiunea socială etc.) pentru a include gânduri și emoții. Desigur, pe măsură ce câmpul se extinde, cercetările intense continuă să identifice cele mai eficiente practici și proceduri. Nicio metodă nu este folosită înainte de a trece câțiva ani de cercetări. 

Analiza Comportamentală Aplicată

Analiza Comportamentală Aplicată (sau terapia ABA) este un tip de terapie care poate îmbunătăți abilitățile sociale, de comunicare și de învățare prin strategii de consolidare. Unii experți sunt de părere că terapia ABA este etalonul de aur în cazul copiilor diagnosticați cu tulburare de spectru autist sau alte tulburări de dezvoltare. 

Dar Analiza Comportamentală Aplicată este un tratament ce poate fi recomandat și aplicat și în alte situații precum:

 • Demență
 • Consum de substanțe
 • Tulburări cognitive după leziuni cerebrale
 • Tulburări de alimentație
 • Anxietate și alte afecțiuni conexe, cum ar fi tulburarea de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă și fobie
 • Probleme legate de controlul furiei
 • Tulburare de personalitate borderline

Scopul terapiei ABA este dependent de nevoile individuale ale fiecărui copil. Cu toate acestea, rezultatele finale întâlnite la copiii pentru care s-a ales acest tip de tratament pot fi:

 • Arată mai mult interes față de persoanele din jur
 • Comunică mai eficient cu cei din jur
 • Știu să ceară lucrurile pe care le doresc (o anumită jucărie sau mâncare, de exemplu) în mod clar și specific
 • Se concentrează mai mult la școală
 • Reducerea sau stoparea comportamentelor care duc la autovătămare
 • Mai puține tantrumuri sau alte răbufniri asemănătoare

Terapie ABA pentru copii

Sesiunile din cadrul terapiei ABA sunt adaptate pentru fiecare copil în parte, în funcție de planul de tratament necesar fiecăruia. Terapia își are rădăcinile în analiza comportamentală aplicată, punându-se accent pe a face sesiunile plăcute pentru fiecare copil. În timpul terapiei, copiii sunt ajutați să anticipeze și să răspundă unui număr de situații întâlnite în afara cadrului terapeutic. Prioritatea terapiei ABA este aceea de a-i ajuta pe copii să deprindă competențe care îi vor ajuta să aibă vieți pline, satisfăcătoare.

 

Este un tip de tratament recomandat copiilor diagnosticați cu autism. Dar tulburarea aceasta poate fi dificil de diagnosticat. Spre deosebire de alte probleme de sănătate, în ceea ce privește tulburarea de spectru autist nu există posibilitatea de a face teste de sânge care pot confirma sau nu problema. În schimb, specialiștii vor avea în vedere istoria dezvoltării copilului și semnele și simptomele timpurii pentru a putea pune diagnosticul. Este recomandat ca micuțul să primească ajutor de specialitate cât mai repede posibil. În cele mai multe cazuri, evaluarea inițială va presupune câteva vizite la specialist pentru ca acesta să observe răspunsul copilului și comportamentul lui în diferite scenarii.

 

Terapia ABA pentru copii:

 • Îi învață pe cei mici cum să facă un anumit lucru (de exemplu: să se pregătească pentru școală, să se comporte adecvat, să se joace cu ceilalți copii, să facă ceva pentru ei înșiși)
 • Adesea este folosită pentru copiii cu autism
 • Separă fiecare nouă abilitate în pași foarte mici
 • Îl recompensează pe copil pentru fiecare pas reușit, chiar dacă are nevoie de ajutor
 • Este un tip de terapie plăcută pentru copii și îi răsplătește cu lucruri sau activități care le plac
 • Se poate adapta oricărui nivel al oricărei abilități
 • Evaluează regulat abilitățile copiilor cu scopul de a regla nivelul de predare

 

Cercetările arată că terapia ABA îi ajută pe copiii diagnosticați cu autism să învețe. Desigur, poate avea rezultate bune la orice vârstă, chiar și pentru adulți, dar cu cât se începe mai repede, cu atât este mai bine.

Terapie ABA pentru copil de 2 ani

Cei mai mulți dintre copii au între 2 și 6 ani când încep terapia ABA. Dacă cel mic începe terapia la vârsta de doi ani, aceasta îl poate ajuta să dezvolte abilități de comunicare mai bune și l-ar putea ajuta să învețe cum să urmeze instrucțiunile care i se oferă pentru a-l pregăti pentru grădiniță. În cazul copiilor mai mari, terapia ABA face adesea parte din programul educațional al acestora, având rolul de a le oferi sprijin în dobândirea abilităților sociale și celor necesare vieții de zi cu zi. În același timp, le vine în ajutor pentru a schimba comportamentele problematice.

Programe terapie ABA

Programele de terapie ABA:

 • Pot fi foarte bine structurate în ceea ce privește „timpul de lucru”, dar de asemenea includ timp de joacă și activități de grup
 • Funcționează mai bine atunci când sunt folosite în fiecare zi pentru suficient de mult timp încât să se poată vedea progresele
 • Sunt foarte bine pliate pe nevoile celor care apelează la acest tip de terapie
 • Includ membri ai familiei pentru a-i ajuta pe cei aflați în terapie să aleagă obiectivele și să continue lucrul acasă

Terapia ABA acasă

După cum am putut observa, scopul terapiei ABA este acela de a îmbunătăți competențele și comportamentul. Astfel, tehnicile terapiei, pe care le puteți pune în aplicare și acasă, ar trebui să fie îndreptate spre aceleași obiective.

 

Mai jos sunt menționate câteva exerciții pe care mulți părinți le consideră utile și eficiente pentru copiii lor diagnosticați cu autism.

Stai pe un scaun

Poți include această activitate pe lista celor de făcut în fiecare zi. Astfel, îl poți ruga pe cel mic să se așeze pe scaun, cum ar fi în timpul meselor. Așază-te prima dată tu, după care roagă-l pe copil să ia loc în fața ta. Fă activitatea cât poți de plăcută și de distractivă. Când face ceea ce i se cere, nu uita să îi arăți cât de mult apreciezi efortul.

Privește-mă

Este un bun exercițiu deoarece îl încurajează pe cel mic să aibă și să mențină contactul vizual cu tine. Pentru acest exercițiu poți folosi un stimul vizual, cum ar fi să faci baloane de săpun. Exercițiul poate fi combinat cu cel de mai sus.

Potrivește culorile

Pentru acest exercițiu încearcă să folosești obiecte din casă, cu care copilul este familiarizat și pe care le recunoaște. Spre exemplu, poți folosi mașinuțe, creioane colorate sau șosete. Ia unul dintre ele, apoi roagă-l pe cel mic să potrivească obiectele în funcție de culori. Începeți prin a folosi aceleași nuanțe. Ulterior, puteți folosi obiecte care au nuanțe diferite ale aceleiași culori.

Identifică emoțiile

Este un exercițiu foarte bun pentru copiii care întâmpină dificultăți în reglarea emoțională. Este nevoie să ai la îndemână cartonașe sau hârtii printate care înfățișează mai multe emoții (bucurie, tristețe, furie etc.), apoi pune-le pe toate cu fața în jos. Ulterior, copilul va alege pe rând câte un cartonaș sau câte o hârtie și trebuie să identifice emoția. Te poți folosi de această activitate ca să discutați despre emoțiile copilului tău și ale altor persoane.

Sortarea obiectelor din casă

Activitatea aceasta necesită imagini cu camere din casă și obiectele care se găsesc de regulă în fiecare încăpere. Poți găsi astfel de imagini (cartonașe, de exemplu) în magazinele de jucării, fizice sau online. Copilul va trebui să pună obiectul în camera în care îi este locul, exercițiul fiindu-i de ajutor pentru a dobândi abilități ce îi vor fi necesare în viață.

Identifică funcția

Și activitatea aceasta necesită anumite materiale pe care le poți descărca de pe internet pentru a le printa sau le poți cumpăra. Copilul trebuie să aibă în vedere contextul din imagine pentru a putea alege obiectul reprezentativ pentru o anumită funcție (spre exemplu, într-o imagine va avea o legumă, o bucată de carne și o prăjitură, iar copilul trebuie să indice alimentul care se consumă ca desert). Este un exercițiu care îl poate ajuta pe cel mic să dezvolte abilități funcționale, dar și vocabularul.

Așadar, terapia ABA sau Analiza Comportamentală Aplicată este indicată copiilor cu autism, studiile arătând că este eficientă în astfel de cazuri. După evaluarea copilului se va decide dacă are sau nu nevoie de un astfel de tratament și cum trebuie să fie programul, astfel încât să se plieze pe nevoile copilului.