Asociația ABC

contact@abcedu.ro

Hidrokinezioterapia = terapie acvatică + terapie kinestezică dedicate prematurilor

Hidrokinezioterapia… un cuvânt complex, care poate la prima vedere nu ne spune multe sau poate ne spune totul. Vom afla în detaliu la ce se referă și cât este de importantă pentru copiii născuți prematur.

Ce este Hidrokinezio­terapia?

Hidrokinezioterapia își propune să trateze problemele asociate cu mișcarea prin intermediul apei, exploatând atât proprietățile acesteia cât și kinestezia, adică simțul tactil. 

Și acum să încercăm să nu confundăm hidrokinezioterapia cu hidrokinetoterapia și să facem o diferență între ele pentru a o înțelege mai bine pe cea care face subiectul articolului nostru.

Cea din urmă, adică hidrokinetoterapia este recomandată pentru orice vârstă și este terapie acvatică ce se combină cu exerciții de kinetoterapie, astfel că îmbină acțiunea vindecătoare a apei cu exercițiile fizice, ceea ce este sigur și confortabil, chiar dacă nu știi să înoți.

 

Datorită scufundării în piscină, corpul devine mai ușor cu aproape 90% și poate în felul acesta să susțină exercițiile fizice pentru recuperare cu mai puțin efort, obținându-se astfel bune rezultate terapeutice într-un timp scurt. 

Pe cealaltă parte hidrokinezioterapia este dedicată mai ales prematurilor. Asta deoarece bebelușii născuți înainte de termen nu au avut timpul necesar în uter pentru a-și dezvolta pe deplin toate simțurile. Iar pielea, fiind cel mai mare organ al corpului, cu cei unsprezece receptori cutanați ai ei, reprezintă o sursă constantă de stimuli pentru sistemul nervos central și al doilea cel mai important sistem de comunicare al corpului uman cu mediul exterior, după cel al văzului. Așa că, pentru că prematurii au simțul tactil insuficient dezvoltat și reglat, s-a dezvoltat acest tip de terapie kinestezică asociată cu terapia acvatică = hidrokinezioterapia.

Ce înseamnă un bebeluș prematur

Un bebeluș prematur vine pe lume înainte de data estimată a nașterii. O sarcină normală are o durată de 40 de săptămâni, iar bebelușii născuți la 37 de săptămâni sau chiar mai devreme sunt considerați prematuri. Cu cât vine copilul mai devreme pe lume, cu atât cresc șansele ca cel mic să aibă diverse probleme de sănătate.

Prematuritate târzie, adică bebelușii se nasc între săptămânile 34 și 36 de sarcină

Prematuritate moderată, adică micuții vin pe lume între săptămânile 32 și 34 de sarcină

Foarte prematur, adică bebelușii sunt născuți înainte de săptămâna 32 de sarcină

Extrem de prematur, adică nașterea are loc înainte de săptămâna 25 de sarcină

Pentru a se dezvolta complet, bebelușul are nevoie să stea cât mai mult în uter, iar dacă nașterea se declanșează înainte de termen, atunci micuțul nu va fi dezvoltat în totalitate. Bebelușii născuți prematur pot avea probleme la nivelul inimii, creierului, plămânilor sau ficatului.

Unele dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate în rândul bebelușilor născuți înainte de termen sunt:

  • Apneea de prematuritate sau pauzele temporare în respirație în timpul somnului
  • Displazia bronhopulmonară, adică plămânii bebelușului nu sunt dezvoltați cum se cuvine
  • Hemoragie intraventriculară, ceea ce înseamnă că se produce o sângerare la nivelul creierului
  • Enterocolită necrozantă, care face referire la inflamația de la nivelul intestinelor
  • Sepsis neonatal, adică o infecție în sânge
  • Persistența de canal arterial, adică flux sanguin anormal în inimă
  • Retinopatia prematurității, adică vasele de sânge de la nivelul ochilor nu sunt dezvoltate cum se cuvine

De asemenea, bebelușii născuți prematur au un risc mai mare de a se confrunta cu provocări în ceea ce privește dezvoltarea. Unii dintre ei pot avea probleme de sănătate și mai târziu, printre ele numărându-se:

  • Paralizie cerebrală
  • Probleme de auz sau de vedere
  • Dizabilități de învățare
  • Creștere deficitară

De ce este recomandată hidrokinezio­terapia bebelușilor născuți prematur?

Pentru că bebelușii născuți prematur se pot confrunta cu diverse probleme de sănătate, sunt necesare chiar și diferite terapii care să îi ajute să se recupereze, să le diminueze simptomele sau să îi vindece. În funcție de afecțiunile asociate cu prematuritatea, specialiștii pot recomanda inclusiv hidrokinezioterapia bebelușilor născuți prematur.

Hidrokinezioterapia reprezintă o asociere a terapiei kinestezice cu terapia acvatică, rezultând astfel un tip de ajutor extraordinar de benefic pentru copiii născuți înainte de termen. 

Beneficiile hidrokinezioterapiei pentru bebelușii născuți prematur:

  • Tensiune musculară reglată
  • Îmbunătățirea posturii osoase
  • Dezvoltarea reflexelor
  • Mecanismele de integrare senzo-motorie vor fi activate și dezvoltate
  • Dezvoltarea unor noi legături între creier și corp, ceea ce va avea ca rezultat dezvoltarea cognitivă, emoțională, socială și motorie
  • Calitatea somnului va fi îmbunătățită
  • Va fi încurajată creșterea în greutate
  • Nivelul stresului va fi redus (stresul este asociat cu hiperstimularea senzorială a prematurilor)
  • Capacitate pulmonară dezvoltată
  • Capacitate cardiacă dezvoltată
  • Diminuarea durerii și creșterea puterii mușchilor în cazul copiilor cu artrită juvenilă idiopatică

Ca urmare a complicațiilor, copiii născuți prematur au nevoie de asistență specializată și pot rămâne pentru multă vreme la Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală. Astfel este favorizată expunerea la o serie de factori externi, cum ar fi zgomotul, lumina, manipularea excesivă și proceduri invazive care pot aduce durere și disconfort și pot avea un impact negativ asupra dezvoltării neuropsihomotorii. 

Având în vedere modul complex în care este nevoie să fie îngrijiți bebelușii născuți prematur, sunt necesare măsuri tehnice și terapeutice bazate pe asistența umană, acestea putând să reducă impactul negativ pe care nașterea prematură și timpul îndelungat petrecut în spital l-ar putea avea asupra micuților. Practica medicală a folosit unele stimulări precum cea tactil-kinestezică și hidroterapia, iar folosirea lor în tandem pare să aibă rezultate promițătoare pentru bebelușii născuți înainte de termen.

Stimularea tactil-kinestezică

Stimularea tactil-kinestezică este un tip de terapie în cadrul căreia atingerea este folosită într-o abordare sistematică. Este o procedură folosită pentru a stimula creșterea bebelușilor prematuri și dezvoltarea lor, bazându-se pe sistemul tactil, prezent încă din a șaptea săptămână și jumătate de sarcină. Propunerea terapeutică este oferită de sistemul tactil, sistematic și kinestezic. Mai mult decât atât, stimularea tactil-kinestezică este benefică deoarece constă în tehnici noninvazive, care implică niște costuri mici și siguranță pentru bebelușii prematuri.

Hidroterapia

Hidroterapia este o procedură terapeutică folosită pentru bebelușii prematuri încă din anii 1970. Apa a fost folosită ca leac încă din anii 500 î.Hr. Hipocrate folosea hidroterapia pentru pacienții cu boli reumatice sau neurologice, precum și pentru problemele musculare sau pentru cele legate de articulații, aceste lucruri întâmplându-se în anii 460-375 î.Hr. Astfel de tehnici sunt aplicate și în prezent oamenilor, indiferent de vârstă, de la bebeluși până la adulți.

Hidrokinezio­terapia

Hidrokinezioterapia poate oferi tehnici ce țin de dezvoltarea neurologică, precum lumina și mișcările ușoare vizând stimularea tactil-kinestezică. Facilitează postura flexată a corpului prin efectul mișcării de împingere, permite mobilizarea pasivă a membrelor superioare și inferioare, întinderea întregului corp, rotirea trunchiului, stimularea tactilă, proprioceptivă și vestibulară.

Așadar, hidrokinezioterapia este un tip de terapie în timpul căreia se folosește simultan terapia acvatică, dar și stimularea tactil-kinestezică. Poate fi recomandată în cazul bebelușilor născuți înainte de termen, și asta din cauza diverselor probleme care pot să apară după venirea lor pe lume înainte de a fi în totalitate dezvoltați. 

Prematuritatea și timpul îndelungat petrecut în spital, în loc să fie în sânul familiei, pot avea un impact negativ asupra micuților, așa că orice tip de ajutor și de terapie ar putea diminua într-o măsură mai mică sau mai mare aceste efecte secundare întâlnite în rândul copiilor a căror naștere nu s-a petrecut într-un moment cât mai apropiat de cea de-a 40-a săptămână de sarcină. 

Prematuritatea vine la pachet cu multe provocări și pentru copii, dar și pentru părinți. Orice ajutor primit de copil este un ajutor pe care îl primește și părintele, care își dorește ca puiul său să fie bine și să fie în sânul familiei, înconjurat de iubire și de momente magice petrecute împreună. Cunoscându-se beneficiile terapiei acvatice și ale terapiei kinestezice, nu este deloc surprinzător faptul că hidrokinezioterapia poate fi recomandată bebelușilor născuți prematur în vederea diminuării simptomelor sau afecțiunilor rezultate din nașterea înainte de termen.

Hidrokinezio­terapia la Acvatic Bebe Club

La Acvatic Bebe Club hidrokinezioterapia este mai mult decât terapie acvatică și mai mult decât terapie kinestezică. Este o formulă eficientă, o terapie medicală străveche,  care le aduce pe amândouă laolaltă pentru a susține dezvoltarea sănătoasă a prematurilor prin mișcări senzoriale acvatice.

Exploatând proprietățile fizice ale apei (flotabilitate, presiune și temperatură) prin stimularea simțului tactil al prematurilor, hidrokinezioterapia aplicată de către instructorii clubului, cu o experiență bogată în terapiile cu bebeluși prematuri, oferă rezultate vizibile în numai câteva ședințe.

Înscrieri aici.