Asociația ABC

contact@abcedu.ro

Terapia prin artă și beneficiile ei magice

Arta este un fel de magie. Face viața mai frumoasă, mai colorată, transmite multe emoții, este o modalitate prin care artistul se exprimă, iar iubitorii de artă se regăsesc în emoțiile transmise de acesta. Așa că nu este deloc surprinzător faptul că terapia prin artă este benefică pentru copii și adulți din mai multe motive, despre care vom discuta imediat. Dacă vă întrebați cum funcționează terapia prin artă, ce tehnici sunt folosite, ce înseamnă terapia prin muzică, pictură, care sunt beneficiile acestei forme de terapie și cum îi poate ajuta pe copiii cu CES, atunci vă invit să parcurgeți paragrafele de mai jos, în care veți găsi răspunsuri și informații.

Cum funcționează terapia prin artă?

Terapia prin artă presupune folosirea tehnicilor creative, precum desenul, pictura, coloratul, sculptatul etc. pentru a-i ajuta pe oameni să se exprime într-un mod creativ și pentru a analiza nuanțele subtile, psihologice și emoționale din arta lor. Cu ajutorul unui terapeut specializat în forma aceasta de terapie se pot interpreta mesajele nonverbale, simbolurile și metaforele care adesea sunt prezente în diversele forme ale artei, care ar trebui să ofere sprijin în înțelegerea mai profundă a propriilor sentimente și comportamente, astfel încât să poată merge mai departe pentru a rezolva probleme mai intense.

Oamenii care creează artă în orice formă, indiferent dacă se consideră sau nu artiști, iau parte la procesul autocunoașterii, care le oferă un spațiu sigur pentru a-și exprima sentimentele. Mai mult, le permite să simtă că au mai mult control asupra propriei vieți. Procesul creativ este plăcut, dar nu este singura activitate care are loc în cadrul unei sesiuni de terapie prin artă.

În timpul terapiei prin artă, oamenii pot face exerciții precum:

  • Pictură
  • Desen
  • Pictură cu degetele
  • Modelaj cu lut
  • Sculptură
  • Schițe
  • Dans
  • Muzică
  • Scris

Exercițiile sunt făcute sub îndrumarea unui specialist, iar rezultatul ar trebui să fie un răspuns fără filtre al fiecărui individ. Înțelegerea lor poate fi de ajutor în îmbunătățirea sănătății mentale și a stării de bine. Pentru o bună înțelegere, terapeutul și pacientul vor discuta despre opera de artă, despre obiectele, oamenii și imaginile care apar sau nu acolo.

Forma aceasta de terapie poate fi de ajutor în tratarea mai multor afecțiuni mentale și suferințe psihologice. În multe cazuri, poate veni în completarea altor tehnici ale psihoterapiei, cum ar fi terapia de grup sau terapia cognitiv-comportamentală.

Printre afecțiunile în cazul cărora se recomandă terapia prin artă sunt incluse:

  • Afecțiunile asociate cu înaintarea în vârstă
  • Anxietatea
  • Depresia
  • Cancerul
  • Tulburări de alimentație
  • Probleme emoționale
  • Probleme în familie sau în relații
  • Probleme medicale
  • Tulburarea de stres posttraumatic
  • Probleme psihologice
  • Stres
  • Consumul de substanțe

Terapia prin artă se bazează pe ideea că exprimarea sinelui prin artă are o valoare terapeutică pentru cei aflați în proces de vindecare sau cei care caută o înțelegere mai profundă a propriei persoane și a propriilor comportamente. Potrivit Asociației Americane de Terapie prin Artă, terapeuții implicați în acest proces au o pregătire care îi ajută să înțeleagă rolurile culorilor, texturilor și variatelor forme de artă din procesul terapeutic și modul în care aceste instrumente pot dezvălui gândurile cuiva, sentimentele acelei persoane și dispoziția psihologică. Terapia prin artă integrează psihoterapia și o anumită formă de arte vizuale, rezultând un tip de terapie specifică, de sine stătătoare, dar folosită totodată în tandem cu alte tipuri de terapie.

Cercetătorii au discutat cu pacienți cu tulburări de personalitate, care au luat parte de sesiuni de terapie prin artă, și au identificat cinci beneficii ale terapiei despre care discutăm acum:

Percepție și autopercepție, adică prin artă participanții s-au putut concentra asupra prezentului, și-au putut identifica răspunsurile emoționale și au putut crea o conexiune între propriile emoții și conștientizarea corporală.

Integrarea personală, adică pacienții și-au putut consolida identitatea și imaginea de sine.

Reglarea emoțională și a impulsurilor, adică participanții au observat o îmbunătățire a abilității de a-și regla și controla emoțiile.

O schimbare a comportamentului, ceea ce înseamnă că pacienții au învățat cum să își schimbe răspunsurile comportamentale față de ei înșiși, dar și de alții.

O înțelegere mai profundă, ceea ce înseamnă că aceste persoane și-au verbalizat emoțiile și experiențele.

Tehnici de terapie prin artă

Scopul terapiei prin artă este acela de a folosi procesul creativ pentru a-i ajuta pe oameni să exploreze exprimarea sinelui și, făcând asta, să găsească noi modalități de a se descoperi pe sine și de a dezvolta noi abilități de a face față provocărilor.

Crearea sau aprecierea artei se utilizeazăîn cazul pacienților ca să sprijine procesul de explorare a emoțiilor, să dezvolte autocunoașterea, să facă față stresului, să crească stima de sine și să lucreze la abilitățile sociale.

Tehnicile utilizate în terapia prin artă pot include:

Crearea colajelor

Coloratul

Schițele

Pictura

Pictura cu degetele

Fotografia

Lucrul cu lutul

Sculptura

Creând prin artă, oamenii pot începe să analizeze ceea ce au reușit să creeze și modul în care îi face să se simtă acel rezultat. Explorându-și arta, oamenii pot căuta teme și conflicte care le-ar putea afecta modul de a gândi, emoțiile și comportamentele.

Terapia prin muzică

Terapia prin muzică poate însemna:

  • ședințe de ascultare a muzicii
  • scriere de muzică sau versuri
  • performanță muzicală

Terapia prin muzică poate veni în sprijinul oamenilor cu probleme mentale, cu leziuni, boala Alzheimer și multe altele. Pentru unele femei însărcinate, terapia prin muzică poate fi de mare ajutor în timpul travaliului.

Terapia prin muzică folosește muzica în mod terapeutic pentru a aborda probleme de natură fizică, psihologică, cognitivă, comportamentală și/sau socială. Tipul acesta de terapie le oferă copiilor o varietate unică de experiențe muzicale într-o modalitate adecvată dezvoltării, astfel încât să se producă schimbări în ceea ce privește comportamentul copilului și să faciliteze dezvoltarea modului în care cei mici comunică, dezvoltarea abilităților sociale și emoționale, a celor motorii sau cognitive. Terapia prin muzică îmbunătățește calitatea vieții și implică dezvoltarea unei relații între terapeutul calificat și copil, între copii, între copil și familia sa, ori între muzică și participanți. Relațiile acestea sunt structurate și adaptate prin elementele muzicii cu scopul de a se crea un mediu pozitiv și pentru o creștere de succes.

Terapia prin pictură

Terapeuții știu că fiecare situație și fiecare persoană necesită un anumit tip de terapie, printre care și terapia prin pictură. În acest caz se poate recurge la pictura în ulei. Pentru aceasta este nevoie de mai mult timp pentru a acoperi suprafața care se dorește pictată, ceea ce înseamnă că cel implicat în terapie va avea mai mult timp la dispoziție ca să vorbească despre propriile sentimente în timp ce creează.

Pictura în ulei oferă și o experiență senzorială dacă se optează pentru pictura cu degetele. Experiențele senzoriale mai intense, precum utilizarea unor pasteluri moi sau acuarele cu ulei, sunt de ajutor pentru liniștirea pacienților agitați.

Unii pacienți, care nu sunt agitați, pot prefera să amestece culorile. Alții preferă să deseneze cu creionul, în timp ce alți pacienți își doresc să deseneze pe computer, printre ei aflându-se și copiii cu autism.

Terapia prin artă: beneficii

Potrivit unui studiu publicat în anul 2016 în Journal of the American ArtTherapy Association, mai puțin de o oră de activitate creativă poate reduce stresul și poate avea un efect pozitiv asupra sănătății mentale, indiferent de experiență sau de talent.

Terapeutul poate utiliza mai multe metode, inclusiv desenul, pictura, sculptura sau crearea de colaje, și poate lucra cu copii, dar și cu adulți, indiferent de vârstă. Beneficiile pot să apară la pacienții cu traume emoționale, la cei care au trecut prin experiența violenței fizice, prin abuz domestic, anxietate, depresie și alte probleme psihologice.

Persoane în cazul cărora se recurge la terapia prin artă:

  • Adulții care trec printr-un stres sever
  • Copiii cu probleme sociale sau de comportament, la școală sau acasă
  • Copiii sau adulții care au trecut printr-un eveniment traumatizant
  • Copiii cu dificultăți de învățare
  • Persoanele cu leziuni cerebrale
  • Oamenii cu probleme mentale

Deși cercetările sugerează faptul că terapia prin artă poate fi benefică, unele rezultate ale studiilor legate de eficiența terapiei sunt mixte. Adesea studiile sunt restrânse și neconcludente, deci sunt necesare mai multe pentru a se putea explora modul în care terapia prin artă poate fi benefică și când aduce beneficii.

Cu toate acestea, studiile la care au participat adulți cu diverse traume au arătat că terapia prin artă reduce în mod semnificativ simptomele traumei și scade nivelul depresiei.

O evaluare a eficienței acestui tip de terapie a subliniat faptul că tehnicile folosite au ajutat pacienții care urmau un tratament pentru cancer să își optimizeze calitatea vieții și au atenuat mai multe simptome de natură psihologică.

Un studiu a scos la iveală faptul că terapia prin artă a redus depresia și a crescut nivelul stimei de sine la adulții în vârstă care locuiau în azil.

Terapia prin artă la copiii cu CES

Copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) pot avea nevoie de diverse tipuri de terapie, iar cea prin artă nu ar trebui exclusă. Pentru copiii cu nevoi speciale, modul în care fac față lumii este diferit de al celorlalți, dar există modalități prin care fricile lor se pot diminua și pot apărea îmbunătățiri în diverse arii de dezvoltare.

Terapia care face subiectul discuției de acum îi ajută pe cei mici să dobândească abilități noi în timp ce limitează distragerile din mediu și comportamentul neproductiv. Ei vor putea învăța cum să atingă noi obiective, ceea ce îi va face să aibă încredere în propriile abilități în timp ce învață cum să se comporte adecvat, de exemplu.

În primul rând, terapia prin artă se bazează pe modul în care arta are impact asupra sistemului neurologic, deci materialele artistice utilizate în terapie sunt ca un fel de intervenție.

Terapia poate aduce propriul set de stresori și provocări, ceea ce este benefic pentru copiii care trebuie să învețe să renunțe la comportamente asociate anterior cu emoții sau situații negative și să le înlocuiască cu comportamente și schimbări pozitive. În timp, noua reacție va deveni cea principală în unele circumstanțe, iar copilul va trece prin multe schimbări pozitive.

Așadar, terapia prin artă se adresează oricui, de la copii până la adulți în vârstă. Studiile de până acum au arătat că este eficientă în tratarea unor afecțiuni, în rezolvarea unor probleme sau în atenuarea anumitor simptome.