Asociația ABC

contact@abcedu.ro

Educație acvatică: ghid de beneficii pentru bebeluși și copii

Ce înseamnă educație acvatică și care sunt beneficiile acesteia pentru bebeluși și copii? Pe scurt: o modalitate sigură și distractivă pentru copiii care au nevoie de anumite exerciții fizice, proprietățile naturale ale apei fiind de ajutor în reducerea simptomelor asociate cu afecțiunile frecvent întâlnite în copilărie.

Educația acvatică este benefică pentru oricine, indiferent de vârstă: bebeluși, copii, adulți. Din rândurile care urmează vom afla ce înseamnă mai exact educație acvatică, ce beneficii are pentru bebeluși și copii și în cazul căror afecțiuni este recomandată.

Ce înseamnă educație acvatică?

Terapia acvatică, terapia cu apă sau educația acvatică se referă la folosirea apei și la rezistența creată de apă pentru a îmbunătăți modul în care funcționează corpul. Este o metodă recomandată și acceptată de comunitatea medicală pentru reabilitarea sau reeducarea corpului. În cazul copiilor care suferă de paralizie cerebrală, apa se poate dovedi foarte benefică și vindecătoare.

 

Corpul nostru conține mai mult de 50% apă. Modul în care acesta se mișcă este influențat de gravitație și de greutatea corporală, iar terapia acvatică inversează aproape în totalitate aceste lucruri. Apa reduce greutatea corporală cu aproximativ 90%, ceea ce le permite copiilor și adulților să se miște în voie, fără a pune o presiune mare asupra sistemului musculo-scheletic, așa cum o fac gravitația și greutatea corporală.

Care este diferența dintre educația acvatică și terapia fizică?

Ei bine, diferența o face apa, desigur. Are proprietăți regeneratoare și detoxifiante și face ca exercițiile aerobice și anaerobice să fie realizate cu eficiență și în siguranță. Iar dacă apa este caldă, atunci aceasta va avea efectul unui masaj asupra mușchilor, articulațiilor și ligamentelor, care în timpul exercițiilor sunt în general suprasolicitate și dau dureri.

Ce se întâmplă în timpul terapiei acvatice?

Înainte de toate, starea generală de sănătate a copilului va fi evaluată, se va afla care sunt abilitățile și provocările cu care se confruntă cel mic. Sesiunea va începe cu încălzirea, care include stretching, după care, în funcție de nevoile copilului, acesta va fi dus în piscina convențională sau în cea de recuperare. Iar în funcție de nevoile copilului și de modul în care decurge terapia, piscina poate fi încălzită.


După încălzire urmează o serie de exerciții în timpul cărora copilul este supravegheat, și deseori sunt folosite dispozitive de plutire pentru efectuarea acestor exerciții care au rolul de a dezvolta abilitățile copilului.

Educația acvatică are următoarele obiective:

  • Să îmbunătățească activitatea fizică
  • Să dezvolte și să mențină controlul fizic
  • Să îmbunătățească dezvoltarea psihologică
  • Să îmbunătățească încrederea în sine
  • Să crească nivelul de independențăa copilului
  • Să aducă îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea vieții

Educația acvatică: beneficii pentru bebeluși

Și bebelușii pot beneficia de educație acvatică. Este benefică pentru cei care se confruntă cu diverse probleme de sănătate, dar aduce beneficii și bebelușilor sau copiilor sănătoși. Așa că, dacă iei în calcul educația acvatică pentru bebeluș, sub formă de înot, de exemplu, iată care pot fi beneficiile:

Îmbunătățirea funcției cognitive

În timpul unui studiu derulat de Griffith University din Australia, pe o perioadă de patru ani, la care au participat peste 7 000 de copii, s-a observat că cei care au înotat au înregistrat progrese în dezvoltarea fizică și mentală, comparativ cu copiii care nu au practicat înotul. Dar sunt necesare mai multe studii care să susțină această teorie.

Poate reduce șansele de înec

Acest lucru este valabil în special pentru copiii mai mari de 4 ani, pe când în cazul celor mai mici de 4 ani nu se poate afirma același lucru. Având în vedere că sunt încă mici, chiar dacă iau lecții de înot, tot trebuie supravegheați de un adult atunci când se află în apă.

Poate crește încrederea în sine a copilului

Educația acvatică pentru bebeluși include deseori jocuri, cântece, interacțiunea cu ceilalți, și astfel cei mici învață cum să interacționeze în cadrul unui grup. Aceste lucruri, plus distracția de a deprinde o nouă abilitate ar putea avea ca rezultat o stimă de sine crescută a copilului. Potrivit Healthline, în cadrul unui studiu derulat în anul 2010 s-a observat că micuții de 4 ani, care au participat la lecții de înot la un moment dat, de la vârsta de 2 luni și până la 4 ani, s-au adaptat mai ușor la o nouă situație, au avut mai multă încredere în ei înșiși și erau mai independenți decât copiii care nu au luat deloc lecții de înot.

Dezvoltarea fizică armonioasă

Educația acvatică este benefică și pentru dezvoltarea musculaturii, dar și pentru sănătatea inimii copilului, a plămânilor, a creierului și a vaselor de sânge.

Îmbunătățirea echilibrului

Bebelușii care petrec timp în piscină în cadrul educației acvatice au o mai bună coordonare și un echilibru mai bun.

Un somn mai odihnitor

Înotul este solicitant, consumă din energia copilului, așa că nu este surprinzător ca după activitatea acvatică bebelușul să aibă nevoie de somn.

Un apetit crescut

După o zi pe plajă sau la piscină apare senzația de foame, iar bebelușii nu fac excepție de la regulă. În apă se consumă multe calorii, deci este de înțeles de ce după aceea ți se face foame.

Copilul nu se va teme de apă!

Dacă bebelușii sunt familiarizați cu apa, nu vor avea motive să le fie teamă de ea. În plus, activitățile distractive în care sunt implicați în timpul ședințelor îi va încuraja să revină și să se împrietenească cu apa.

Educația acvatică: beneficii pentru copii

Beneficiile pe care educația acvatică le aduce bebelușilor pot fi valabile și în cazul copiilor: îi ajută să se dezvolte din punct de vedere cognitiv, scad șansele ca ei să se înece când se află în anumite situații, capătă mai multă încredere în propria persoană, pot avea o musculatură mai dezvoltată, o coordonare și un echilibru mai bune, pot dormi mai bine, apetitul lor poate crește după timpul petrecut în piscină, iar teama de apă nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru ei.

De asemenea, copiii care fac educație acvatică mai pot avea următoarele beneficii:

  • Tonus muscular îmbunătățit
  • O mai bună circulație
  • O mai bună flexibilitate
  • Anduranță crescută
  • Spasticitate redusă
  • Metabolism mai bun
  • Relaxare

Pentru ce afecțiuni este recomandată educația acvatică?

Educația acvatică este ideală și pentru copiii sănătoși, deoarece aduce mai multe beneficii, după cum am observat mai sus, dar și pentru copiii care suferă de anumite afecțiuni. Educația acvatică devien terapie acvatică și poate fi integrată în procesul de reabilitare, pentru ca cel mic să poată beneficia de o calitate optimă a vieții.

Educație acvatică se recomandă în cazul următoarelor afecțiuni:

  • Paralizie cerebrală
  • Artrită juvenilă
  • Spina bifida
  • Scolioză
  • Sindromul Down
  • Distrofie musculară
  • Autism
  • Tulburare de procesare senzorială
  • Probleme ortopedice și/sau leziuni
  • Sindroame asociate cu durerea musculo-scheletică

Educația acvatică sau terapia acvatică oferă copiilor cu nevoie speciale o alternativă sigură, confortabilă și terapeutică atunci când întâmpină dificultăți în timpul practicării exercițiilor la sol.

 

Pentru a începe un program de educație acvatică, nu este obligatoriu ca cel mic să știe să înoate, dar dacă este familiarizat cu apa, lucrul acesta poate fi de mare ajutor, deoarece anxietatea copilului se diminuează sau poate chiar nu mai există atunci când va fi nevoie să intre în piscină.

 

Oricine poate face educație acvatică, fie că vorbim despre bebeluși sau copii mai mari, iar exercițiile vor fi alese în funcție de vârsta copilului, de nevoile sale, de existența sau de absența vreunei afecțiuni. Unele probleme de sănătate pot fi incompatibile cu această educație acvatică. Spre exemplu, pentru copiii care suferă de astm sau de anumite alergii, educația acvatică nu este recomandată.

Atunci când beneficiază de educație acvatică, atât în cazul copiilor cu nevoie speciale, cât și în cazul celor care nu suferă de vreo afecțiune se vor observa îmbunătățiri din punct de vedere fizic, mental și emoțional.

În concluzie, de educație acvatică pot beneficia atât bebelușii, cât și copiii mai mari, ba chiar și adulții. Desigur, așa cum s-a precizat, înainte de a începe terapia acvatică este necesar acordul medicului în acest sens.

 

S-a dovedit că educația acvatică aduce numeroase beneficii bebelușilor, dar și copiilor, fie că vorbim despre copii sănătoși sau copii cu anumite probleme de sănătate (paralizie cerebrală, autism, sindromul Down, artrită juvenilă, spina bifida etc.). Terapia în apă este mult mai blândă și mai ușor de practicat comparativ cu kinetoterapia, având în vedere proprietățile apei despre care am discutat în prima parte a acestui articol.

 

În rândul copiilor care fac educație acvatică se poate observa o îmbunătățire la nivel fizic, emoțional sau mental. Deci, dacă nu există interdicții venite din partea medicului, atunci orice copil, indiferent de vârstă, poate beneficia de educație acvatică.

Educația acvatică la Acvatic Bebe Club

Cluburile Acvatic Bebe Club sunt situate în centrul Bucureștiului și sunt adaptate și dedicate nevoilor celor mici, cu un mediu cald și vesel, cu vestiare, dușuri, cameră de aclimatizare, cu reguli stricte de igienizare (sanitarizarea apei se face cu ozon și UV, fără clor).

Instructorii ABC au adunat peste 3000 de ore de experiență în peste 10 ani de activitate și, cu empatie și veselie, abia așteaptă să susțină și să aducă bucurie fiecărui copilaș care are nevoie de beneficiile educației acvatice, prin metoda unică dezvoltată de club, metoda ABC:

Aclimatizare blândă
Bună dispoziție prin joacă
Comunicare și empatie

Ședințele se pot programa, ținand cont de regulamentul de acces, apelând recepțiile cluburilor noastre:

 

– ABC 1 Decebal: 0742 745 367
– ABC 2 Primăverii: 0799 977 786

 

Mai multe informații se regăsesc pe www.acvaticbebeclub.ro.