Asociația ABC

contact@abcedu.ro

Logopedie pentru copii: ghid informativ

A venit momentul să vorbim puțin despre logopedie pentru copii, și asta pentru că sunt destui copii care au nevoie de ajutor atunci când au probleme de comunicare și tulburări de vorbire. Este un tip de tratament recomandat în astfel de situații, iar logopedul este cel care va lucra alături de puiul de om pentru ca micuțul să înceapă recuperarea.

Este firesc să ai o mulțime de întrebări despre această terapie, printre care cele referitoare le semnele ce îți arată că puiul tău ar putea avea nevoie de logopedie, despre cum alegi un logoped, cum decurge evaluarea logopedică, ce tehnici se folosesc în logopedie, exercițiile de logopedie pentru copii etc. În continuare vom afla răspunsurile pentru unele dintre cele mai frecvente curiozități legate de subiect.

Semne că are nevoie de logopedie

Probleme de limbaj la copil?

Înainte de a merge cu cel mic la logoped, probabil părinții observă anumite semne care indică faptul că ceva nu este în regulă. Există cinci astfel de semne care îi trimit pe părinți la logoped cu puiul de om:

Copilul nu gângurește

Dacă cel mic nu gângurește până la patru-șase luni, ar putea avea o deficiență de auz și ar fi bine să fie consultat de un medic. Dacă totul este în regulă în zona aceasta legată de auz, atunci următorul pas ar fi programarea la logoped, care poate ajuta familia să înțeleagă ce înseamnă întârzierile de vorbire, care sunt miturile asociate acestei probleme și ce exerciții pot face acasă alături de cei mici, ca să îi ajute în dezvoltarea capacității de a vorbi.

Copilul se bâlbâie

Bâlbâitul poate să apară la copiii mai mici și poate fi considerat inițial o ușoară tulburare. Dar dacă preșcolarul se bâlbâie mai mult de o lună, vizita la logoped nu ar trebui să fie prea mult timp amânată.

Copilul nu arată cu degetul și nu gesticulează

Până la împlinirea vârstei de un an, copiii trebuie să fi trecut deja prin unele etape de dezvoltare, specifice vârstei. Până acum părinții au putut observa dacă al lor copil gesticulează sau arată cu degetul, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, se poate lua legătura cu pediatrul sau se poate face direct programarea la logoped pentru aflarea unor posibile cauze. Uneori, lipsa gesturilor poate fi un semn timpuriu al tulburării de spectru autist. Cu cât se începe mai devreme logopedia, cu atât copilul va putea dezvolta competențe lingvistice.

Copilul întâmpină unele dificultăți când vorbește

Unii copii ar putea înlocui cuvinte, pot omite consoanele finale sau pot simplifica combinațiile de suneteatunci când vorbesc. Asta se poate întâmpla din cauza mușchilor articulatorii slăbiți sau din cauza problemelor de coordonare a mușchilor implicați în procesul vorbirii. Logopedul poate interveni și în acest scenariu.

Este greu de înțeles ceea ce spune copilul

La vârsta de doi ani, un copil ar trebui să poată comunica eficient cu o altă persoană în aproximativ 50% din timp. Până la cea de-a treia aniversare a copilului, procentul ar trebui să fie de aproximativ 75%. Dacă micuțul a depășit 3 ani și nu poate fi înțeles atunci când vorbește, acesta poate fi un semn că are anumite probleme de limbaj și ar putea fi timpul să meargă la logoped.

Alte motive pentru care logopedia poate fi necesară:

  • Deficiențe de auz
  • Întârzieri cognitive sau de altă natură
  • Mușchii implicați în vorbire sunt slăbiți
  • Disfonie cronică
  • Buză despicată sau palat despicat (cheiloschizis sau buză de iepure)
  • Autism
  • Dificultăți de articulare a cuvintelor
  • Probleme legate de fluența în vorbire
  • Afecțiuni respiratorii
  • Probleme apărute la hrănire sau înghițire
  • Leziuni cerebrale traumatice

Cum alegi un logoped pentru copii

Când se alege logopedul pentru copii, părinții pot ține cont de mai multe aspecte importante pentru ei: proximitatea de domiciliu, experiența logopedului, recomandarea venită din partea pediatrului sau a unei alte persoane de încredere, recenziile de pe internet, prețul unei ședințe de logopedie, vârsta și nevoile copilului, precum și problemele care îl trimit la logoped etc. Desigur, odată începute ședințele de logopedie, părintele își va putea da seama dacă logopedul este sau nu este o alegere bună pentru copil, observând modul în care cel mic interacționează cu specialistul și viceversa, progresele copilului etc.

Când aleg logopedul la care copilul lor urmează să meargă, părinții pot ține cont de aceste cinci aspecte:

  1. Experiența logopedului. Deși fiecare copil este unic și are nevoi diferite, este bine să găsești un logoped care are experiență în oferirea ajutorului de care are nevoie copilul.
  2. Abilități bune de ascultare și comunicare. Este important să te simți auzit, iar logopedul să îți transmită clar ce este de făcut.
  3. În timpul ședințelor, logopedul include lucruri care îi plac copilului pentru ca ședințele să fie mai plăcute pentru cel mic.
  4. Logopedul este implicat și perseverent. Va continua să îl încurajeze pe copil și nu va renunța chiar dacă ședințele pot fi dificile. 
  5. Logopedul se adaptează în funcție de nevoile copilului și este la curent cu tot ceea ce este nou în domeniul în care își desfășoară activitatea.

Cum se face o evaluare logopedică

În timpul evaluării, logopedul va cere informații despre istoricul medical al copilului și despre evoluția micuțului. De asemenea, terapeutul va examina fața și gura copilului, va evalua abilitatea lui de a comunica, de a vorbi cu claritate, de a-și exprima gândurile, de a urma instrucțiunile, de a interacționa cu cei din jur și de a înțelege ceea ce i se spune. Logopedul va folosi diverse teste ca să poată vedea evoluția copilului comparativ cu cea a majorității copiilor de aceeași vârstă. Tot logopedul va fi cel cu care părinții vor discuta despre abilitatea copilului de a comunica eficient în diverse medii din care face parte, cum ar fi la școală, acasă sau în timpul activităților extracurriculare. Terapeutul va evalua relația dintre nivelul abilităților copilului, limitările copilului (dacă există) și abilitățile funcționale.

Tehnici de logopedie

Logopedul înțelege nevoile copilului alături de care lucrează și astfel folosește anumite tehnici de logopedie pentru îmbunătățirea abilităților lingvistice cu un plan de tratament personalizat.

Terapia pentru articulare

Pacientul va trebui să articuleze diferite părți ale vorbirii și să producă în mod corect unele sunete. Această abordare este de ajutor pentru problemele de vorbire apărute din cauza unor accidentări sau afecțiuni. Pentru copii, jocurile sunt concepute așa încât terapia să fie mai distractivă. Rezultatele bune apar după câteva săptămâni, iar exercițiile folosite pentru articularea cuvintelor îi încurajează pe pacienți să lucreze și singuri.

Terapia orală motorie

Se concentrează asupra părților corpului implicate în procesul vorbirii. Aici sunt incluși mușchii din jurul gurii și orice altceva care contribuie la abilități mai bune de comunicare. Tehnica aceasta implică exerciții pentru mușchii din jurul gurii și este de ajutor pacienților cu dizabilități de vorbire asociate cu accidentări sau boli. Poate ajuta și în cazul problemelor legate de deglutiție și mâncat.

Terapia lingvistică

Tehnica este folosită pentru copiii cu întârzieri sau dizabilități de vorbire. Îi încurajează pe micii pacienți să pronunțe corect cuvintele, iar ulterior să poată construi propoziții și fraze coerente. Jocurile de rol și alte tipuri de joc sunt incluse în logopedia axată pe pronunța cuvintelor.

Terapia Lee Silverman

Se folosește pentru rezolvarea dificultăților asociate cu volumul discursului. Este așadar un tratament care vizează mai mult decât îmbunătățirea capacității de a vorbi. Poate aduce schimbări benefice și în ceea ce privește expresiile faciale și fortificarea mușchilor laringieni, deci îmbunătățește controlul asupra vocii.

Terapia VitalStim

Tehnica aceasta se referă la stimularea electrică a gâtului pacientului în vederea tratării problemelor de vorbire. De asemenea, îi poate ajuta pe cei care întâmpină probleme atunci când mănâncă, înghit sau beau. Tehnica VitalStim și logopedia pot lucra în tandem cu alte tipuri de terapie pentru tratarea disfagiei și a dificultăților apărute în vorbire.

Tehnici de modelare

Și acestea pot trata în mod eficient problemele de vorbire:
1. Vorbitul despre propria persoană se referă la vorbitul despre activități, ceea ce simți, vezi sau auzi.
2. Reformularea se referă la repetarea a ceea ce spune copilul într-un mod sau într-un limbaj corect.
3. Aprecierea face referire la răspunsul verbal sau nonverbal oferit fiecărei încercări a copilului.
4. Expansiunea face referire la adăugarea unor cuvinte suplimentare propozițiilor pentru a corecta structura acestora, forma gramaticală sau sunetul discursului.

Exerciții de logopedie pentru copii

Există variate exerciții de logopedie pentru copii, alese sau concepute în funcție de dificultățile și de nevoile puiului de om. Ele sunt puse în practică în timpul ședințelor, dar pot fi folosite și acasă. Pe unele le va recomanda logopedul, dar altele pot fi găsite și online. Mai jos sunt câteva exemple de astfel de exerciții de încercat acasă alături de copil. Desigur, ele nu țin locul ședințelor de logopedie, dar pot veni în ajutorul terapiei. Și reprezintă o modalitate frumoasă și distractivă, și în același timp utilă, de a petrece timpul alături de cel mic.

Comunicarea este foarte importantă. Întotdeauna. Încă de la naștere. Deci vorbiți, vorbiți și iar vorbiți cu el sau ea.

Cântați-i. Astfel va învăța cuvinte noi, va deveni un bun ascultător și va fi încurajat să vorbească.

Citiți-i. Încă de la naștere. Cărțile trebuie să aibă un conținut adecvat vârstei copilului. Explicați-i imaginile, povestea. Precum cântatul, cititul va îmbogăți vocabularul copilului.

Descrieți-i activitățile cotidiene. Dacă sunteți în magazin, de exemplu, arătați-i fructele și legumele, spuneți-i cum se numesc. Explicați-i cum sunt folosite pentru gătit. Explicațiile trebuie să fie simple și pe înțelesul copilului.

Ascultați-i. Întrebați-i ceva și așteptați răspunsul, nu îl oferiți imediat, dacă cel mic nu poate face asta. Oferiți-i timp de gândire.

Reproduceți diferite sunete din natură, din mediul înconjurător. Copilul poate repeta sunetele, va observa forma pe care o iau buzele atunci când sunt rostite sunetele.

Folosirea mușchilor faciali ajută mult. Puteți face baloane de săpun sau puteți repeta cuvinte în fața unei oglinzi, așa încât copilul va sufla pentru a face baloanele sau va imita în oglindă pronunția, folosindu-și mușchii faciali.

Puneți-i întrebări. Multe și despre ceea ce îl interesează pe cel mic, pentru că așa va fi încurajat să ia parte la discuții.

De logopedie pentru copii este nevoie în multe cazuri, după cum știm acum. Logopedul va face o evaluare, după care va stabili planul de lucru ținând cont de nevoile și dificultățile copilului. Logopedia implică diverse tehnici și exerciții care sprijină recuperarea sau vindecarea și mai are un beneficiu extraordinar pentru cel mic: creșterea stimei de sine! Prin urmare, dacă vezi, dragă părinte, și cel mai mic semn că micuțul tpu are nevoie de logopedie, nu ezita să apelezi la această terapie. Poate schimba total parcursul vieții copilului tău.