Asociația ABC

contact@abcedu.ro

Hipnoza la copii: cum se aplică și cât este de eficientă

Despre hipnoză am auzit cu toții, poate știm câte ceva despre subiect, ori ne imaginăm cum se desfășoară procesul în cabinetul terapeutului, așa cum am mai văzut prin filme. Un astfel de subiect demn de atenție merită să devină și subiectul acestui articol, cu atât mai mult cu cât și copiii ar putea beneficia de pe urma acestei tehnici. Așadar, haideți să vorbim puțin despre hipnoza la copii, cum se aplică, dacă este eficientă și ce tehnici pot fi folosite.

Despre hipnoză

Hipnoza este o stare naturală, relaxată a corpului și a minții, asemănătoare momentelor dinaintea somnului și celor dinaintea trezirii. Este o stare în care ești semitreaz, mintea este concentrată, în timp ce facultatea critică este suspendată temporar. Hipnoterapeutul îi ajută pe oameni să intre deliberat în starea aceasta pentru a crea schimbări terapeutice emoționale și comportamentale. Poate fi eficientă ca tratament de sine stătător sau poate fi combinat cu altele, cum ar fi terapia cognitiv comportamentală, psihoterapia, ludoterapia și consilierea familială.

În timp ce hipnoza este recunoscută ca fiind un tratament eficient pentru adulți, studiile recente au arătat că hipnoterapia pentru copii, adolescenți și adulți tineri poate fi de asemenea benefică. 

Hipnoza pentru copii poate fi un tratament în următoarele cazuri:

  • Anxietate
  • Depresie
  • Rosul unghiilor
  • Udatul patului
  • Probleme de comportament
  • Motivație academică
  • Probleme de performanță la școală/la sport
  • Coșmaruri
  • Teama de întuneric sau alte fobii

Terapie prin hipnoză

În ciuda a ceea ce poate ai văzut în filme sau la televizor, hipnoza nu este un mod de a controla mintea, nici un fel de spectacol. Mai degrabă este un instrument de terapie cu o eficiență bazată pe dovezi științifice. Îl poate ajuta pe pacient să schimbe un simptom, să învețe ceva nou sau să stăpânească un nou obiectiv (de exemplu: să se confrunte cu o frică, să își controleze furia etc.). În timpul hipnozei, pacientul, adult sau copil, va fi conștient de ceea ce se întâmplă și nu poate fi determinat să facă ceva ce nu vrea să facă.

Hipnoza îi ajută pe copii să își centreze atenția și imaginația pentru a-și antrena creierul, pentru a crea noi oportunități și pentru a învăța noi abilități. Procesul este asemănător cu visatul cu ochii deschiși, cu intenție, lucru la care copiii se descurcă de minune deoarece sunt în mod natural buni la folosirea propriei imaginații.

Vindecare prin hipnoză?

Hipnoza poate fi eficientă în a ajuta oamenii să facă față durerii, stresului și anxietății. Totuși, personalul medical poate recomanda alte tipuri de tratament, cum ar fi terapia cognitiv comportamentală pentru rezolvarea problemelor înainte de hipnoterapie sau în tandem cu acest tip de terapie. Dar și hipnoza poate aduce rezultate bune când face parte dintr-un plan de tratament de lungă durată.

Totuși, hipnoza nu este indicată oricui. Nu oricine poate intra în totalitate în transă, așa încât terapia să aibă rezultatele dorite. În mare parte, cu cât oamenii intră mai ușor în acea stare de relaxare și calm în timpul sesiunii, cu atât sunt șanse mai mari să beneficieze de pe urma hipnozei.

Hipnoza la copii

Copiii simt totul la un nivel mai înalt decât adulții. Iar acest lucru include chiar și emoțiile negative și neplăcute. Indiferent de dificultățile cu care se confruntă puiul de om, hipnoza poate fi de ajutor. Iată cinci mari probleme pentru care hipnoterapia poate oferi soluții:

Rosul unghiilor

Rosul unghiilor este un obicei frecvent asociat cu stresul sau anxietatea. Copiii simt că astfel se liniștesc, chiar dacă se pot răni. Tocmai de aceea hipnoterapia oferă ajutor, fiindcă identifică tiparul negativ și poate schimba modul în care copilul răspunde acestuia. În unele cazuri îl poate ajuta pe copil să identifice ceea ce declanșează rosul unghiilor și să își dea seama cum poate evita mai bine în viitor acești factori declanșatori.

Frici și fobii

Copiii au tendința de a dezvolta fobii și frici ca urmare a unor amintiri traumatizante sau a unor scene care implică o anumită frică. De asemenea, nu este deloc neobișnuit ca un copil să aibă aceleași frici ca ale părintelui său. Poate fi vorba despre orice, de la frica de insecte, de întuneric, de apă etc. Deși frica este un răspuns natural, care își are originile în vremurile preistorice (când oamenii se luptau pentru a supraviețui, de unde vine și modul de gândire luptă-sau-fugi), dar dacă teama este o parte predominantă a conștientizării și atenției copilului, acest răspuns irațional nu este benefic pentru el, deoarece îl poate împiedica să încerce lucruri noi, să meargă în anumite locuri sau creează un sentiment continuu de anxietate. Din fericire, fricile și fobiile pot fi învinse prin hipnoză. Odată ce mintea acceptă un nou răspuns la frică, aceasta este redusă sau chiar eliminată.

Probleme legate de somn

Ca și în cazul adulților, somnul de proastă calitate sau insomnia are un impact negativ asupra copiilor. Ca urmare a lipsei somnului sau a somnului de o calitate slabă, micuțul poate fi morocănos, furios, hiperactiv, nu se poate concentra etc. Tocmai de aceea hipnoza la copii poate oferi un sprijin în vederea obținerii unui somn de calitate.

Probleme legate de dantură

Și copiii pot avea probleme cu dantura și, la fel ca adulții, este posibil să le fie teamă de ace, de dentist sau de procedurile stomatologice. Și în acest scenariu poate interveni hipnoza pentru ca micuțul să își poată rezolva problemele de acest gen.

Udatul patului

Când udă patul, copiii se pot simți foarte rușinați, iar cei cu un somn profund se pot confrunta mai des cu problema aceasta. Chiar și copiii care de regulă nu mai udă patul pot reîncepe să facă asta în urma unui eveniment traumatizant, cum ar fi: un deces în familie, separarea părinților sau mutatul într-un alt loc. Este vorba aici despre ceea ce se numește „regresie”. Prin hipnoză, copiii își pot antrena creierul și corpul pentru a se trezi la timp și a merge la toaletă. Sau îi poate ajuta să treacă peste problemele emoționale ce provoacă o reacție ca aceasta.

Tehnici de hipnoză la copii

Hipnoza la copii este diferită de cea pentru copiii mai mari, adolescenți sau adulți. Cheia pentru o hipnoză eficientă este folosirea elementelor din imaginația și experiențele pacientului. Drept urmare, terapeuții trebuie să se bazeze mai mult pe ritm, rimă și imaginația copiilor comparativ cu elementele folosite în hipnoza pentru adulți.

Un copil mic poate fi indus în transă prin scuturarea ritmică a unui set de chei asupra căruia copilul își fixează privirea. Poate fi o metodă eficientă pentru calmarea micuțului.

Spre exemplu, un copil de 3 ani poate intra în transă când ascultă o poveste ritmică ce îi place. Cum ar fi o poveste de Dr. Seuss. Unui copil de 4 ani poate îi place să se folosească de ceea ce învață din povești, iar o astfel de poveste poate fi despre cum unui personaj îi place să se pună la somn după o zi plină de aventuri. O astfel de poveste îi poate ajuta pe copii să se pună la somn fără probleme și fără să se mai concentreze asupra diverselor frici.

În fiecare exemplu de mai sus, copilul nu pare să fie în transă. Elementul hipnozei, prezent în aceste cazuri, este acela că cei mici și-au schimbat mentalitatea, concentrându-se asupra interacțiunii terapeutice.

Succesul în lucrul cu copiii mici necesită un terapeut dispus să fie flexibil și să țină cont de faptul că lucrează cu un copil, un lucru opus terapiei care urmează un anumit protocol.

Cursul obișnuit al hipnozei la copii și adolescenți va include o evaluare inițială, mai multe sesiuni de hipnoză, monitorizare și sprijin. În mod obișnuit, mai ales în cazul copiilor cu vârste de până în 12 ani, îngrijitorul și copilul se văd cu terapeutul pentru a discuta despre problema care trebuie rezolvată. Prezența îngrijitorului sau a părintelui liniștește copilul și îl ajută să se simtă în siguranță. Ulterior, adultul poate lipsi, odată ce copilul este pregătit să participe la terapie doar alături de terapeut.

La evaluarea inițială și în timpul primelor sesiuni de terapie, se pot pune întrebări referitoare la trecutul lui și la problema din acel moment. Deoarece aceasta poate avea o legătură cu alte probleme medicale sau mentale, terapeutul ar putea întreba dacă cel mic urmează un tratament sau dacă a avut nevoie de unul în trecut, așa încât la nevoie să se poată coordona cu alți specialiști.

Terapeutul îl poate ajuta pe copil să identifice factorii declanșatori, să observe simptomele fizice și emoționale ale micuțului și să stabilească obiectivele tratamentului. De asemenea, ar mai putea evalua imaginile mentale ale copilului, dialogul interior, să lege gândurile despre problemele copiilor și să discute despre experiențele acestea.

Urmează sesiunile de hipnoză propriu-zisă, numărul sesiunilor variind de la copil la copil. În timp ce unii vor avea nevoie de una sau două ședințe, alții au nevoie de un tratament de lungă durată.

La un moment dat, terapeutul va induce prima transă, ghidând copilul care va ajunge la o relaxare profundă și la conștientizare. Pe lângă strategiile menționate, terapeutul ar mai putea folosi variate tehnici pentru reducerea simptomelor și pentru abordarea cauzelor care stau la baza problemei.

Hipnoza regresivă

Hipnoza regresivă este adesea ultima abordare folosită de terapeut și poate fi aplicată pentru orice client dacă în cazul lui există un eveniment din trecut care contribuie la problema pe care o are în prezent. Este indicat ca regresia să fie utilizată după abordările comportamentale, cognitive și analitice, iar dacă problema încă mai este acolo, atunci se poate recurge și la hipnoza regresivă. Singura situație în care terapeutul va folosi regresia ca abordare de sine stătătoare este cea legată de frici și fobii, deoarece ele își au rădăcinile deseori în copilărie și sunt legate de evenimente pe care pacientul ar putea să nu și le mai poată aminti în mod conștient.

Hipnoza regresivă poate fi foarte utilă în mai multe situații, cum ar fi:

  • Adicții
  • Alergii
  • Controlul furiei
  • Anxietate
  • Astm
  • Udatul patului
  • Doliu și pierdere
  • Bruxism
  • Tulburări de anxietate în copilărie
  • Încredere
  • Depresie
  • Tulburări de alimentație
  • Dureri de cap și migrene
  • Insomnie
  • Rosul unghiilor
  • Tulburarea obsesiv-compulsivă
  • Gestionarea durerii
  • Atacuri de panică
  • Paranoia
  • Fobii și frici
  • Sarcină
  • Tulburare de stres posttraumatic
  • Tulburări de somn
  • Renunțarea la fumat
  • Sforăit
  • Probleme de vorbire
  • Gestionarea stresului
  • Traume
  • Boli terminale
  • Gestionarea greutății

Hipnoza ericksoniană

Hipnoza ericksoniană poate fi o tehnică bună pentru cei care au diverse probleme și îngrijorări. Mulți oameni o consideră o formă de hipnoză puternică, axată pe lucrurile despre care își doresc să vorbească. Tehnicile folosite, cum ar fi accentul pus pe lucrurile pozitive, pot ajuta în multe probleme care provoacă stres, îngrijorare sau anxietate.

Hipnoza ericksoniană poate fi o soluție pentru:

  • Pierderea în greutate
  • Rezolvarea unei adicții
  • Probleme în relații
  • Anxietate
  • Fobii
  • Tulburare obsesiv-compulsivă
  • Gestionarea durerii
  • Schimbarea unor obiceiuri nefolositoare sau a unor tipare comportamentale

În concluzie, hipnoza la copii este un tip de terapie ce poate avea rezultate bune, fie că este singurul tip de terapie folosit sau vine în completarea altui tip de terapie sau în completarea unui tratament. Nu este pentru oricine, totuși, iar hipnoza la copii diferă de cea pentru adulți și cu siguranță nu este la fel ca ceea ce vedem în filme sau pe la diverse emisiuni televizate.