Asociația ABC

contact@abcedu.ro

Ghid informativ pentru hipotonia musculară la copii

Ce este hipotonia musculară?

Hipotonia musculară se referă la un tonus muscular scăzut, adică o slăbiciune la nivelul mușchilor copilului. Această afecțiune nu este un diagnostic în sine, cât un simptom asociat sau o comorbiditate a altor afecțiuni neurologice sau musculare.

Copiii cu hipotonie pot întâmpina dificultăți în a menține poziții obișnuite, a se deplasa cu aceeași agilitate ca și ceilalți copii de vârsta lor sau a efectua activități ce necesită forță musculară.

Hipotonia musculară la copii: cauze și simptome

De multe ori, tonusul muscular redus este de fapt un simptom al unei alte afecțiuni medicale. Hipotonia musculară la copii poate indica o problemă la nivelul creierului, măduvei spinării sau al sistemului neuro-muscular.

Cauze

Cu siguranță te întrebi de ce copilașul tău suferă de hipotonie. Tonusul muscular redus are multe cauze, de la accidente și factori de mediu până la afecțiuni musculare și genetice. Există două tipuri de hipotonie:

  • Hipotonia congenitală benignă este prezentă la naștere, adesea din cauza unei dezvoltări anormale în timpul sarcinii
  • Hipotonia secundară denumește tonusul muscular redus ca simptom al unei alte afecțiuni
Sistemul nervos joacă un rol crucial în funcționarea normală a mușchilor!
60-80% din cazurile de hipotonie

sunt asociate cu afecțiuni ale Sistemului Nervos Central (traume sau leziuni cerebrale suferite în timpul nașterii sau în perioada de nou-născut, paralizia cerebrală, anomalii genetice -sindromul Prader-Willi, sindromul Lowe, sindromul Down)

15-30% din cazurile de hipotonie

sunt asociate cu afecțiuni ale sistemului muscular și neuro-muscular (distrofie musculară - distrofia Duchenne, distrofia Becker), afecțiuni ale sistemului osos ale măduvei spinării)

Simptome

Un copil sănătos se naște cu un tonus muscular adecvat ce îi permite să-și miște activ mânuțele și piciorușele. Copilul cu hipotonie se manifestă însă diferit, miscându-se mai rar și mai lent.

Printre semnele hipotoniei se numără:

  • dificultăți în controlul mișcărilor capului
  • dificultăți în a sta în picioare
  • hipersalivare sau dificultăți la înghițire, ceea ce îi poate afecta alimentația
  • hipermobilitate articulară
  • reflexe diminuate

Efectele hipotoniei diferă de la un copil la altul, influențate de factori precum cauza sau gradul de evoluție a afecțiunii.

De exemplu, hipotonia poate influența atenția și capacitatea de concentrare a copilului sau poate cauza modificări ale tranzitului intestinal.

Hipotonie musculară la copii: tratament

Fiecare copilaș este unic și are nevoie de un plan terapeutic adaptat nevoilor sale. În primul rând, medicii trebuie să identifice cauza hipotoniei deoarece este posibil să fie nevoie de tratament înainte să înceapă procesul de recuperare. De exemplu, dacă o infecție afectează mușchii, medicul va prescrie medicamentele necesare.

 

Uneori nu există un remediu pentru cauza hipotoniei, dar diagnosticarea în timp util influențează pozitiv dezvoltarea și calitatea vieții micuțului, iar recuperarea medicală și terapiile alternative sunt de mare ajutor!

Fizioterapia

Prin exerciții specializate și tehnici de masaj, fizioterapia ajută la îmbunătățirea tonusului muscular.

Terapia ocupațională

Îmbunătățește abilitățile motorii fine, coordonarea și forța musculară a copilului

Stimularea tactilo-kinestezică

Ajută la dezvoltarea răspunsurilor la diferiți stimuli, precum cei vizuali sau auditivi.

Terapia cu animale

Interacțiunea cu animalele, cum ar fi caii sau câinii, poate oferi sprijin emoțional

Logopedia

Abordează problemele legate de respirație, vorbire și înghițire

Acupunctura

Metodă tradițională ce folosește ace fine pentru stimularea unor puncte specifice

group

Grupuri de suport

O resursă valoroasă unde părinții și îngrijitorii pot împărtăși experiențe și sfaturi, oferind în același timp sprijin reciproc.

Exerciții pentru hipotonia musculară la copii

Ajută-ți copilașul să-și întărească musculatura și să-și îmbunătățească mobilitatea cu exerciții adaptate nevoilor sale. Aceste activități sunt distractive și stimulante pentru cei mici!

Mersul animalelor

Încurajează-l să imite mersul diferitelor animale, cum ar fi crabul sau ursul, pentru a dezvolta forța și coordonarea.

Poziția Superman

Culcat pe burtă, copilul își poate ridica brațele și picioarele, imitând zborul lui Superman sau mișcările unui înotător.

Jocuri cu mingea

Mingea este esențială pentru dezvoltarea coordonării și a echilibrului.

Balonașe de săpun

Copilul poate sparge baloanele cu mâinile sau picioarele, antrenând reflexele și coordonarea.

Podul și roaba

Excelente pentru fortificarea musculaturii și pentru a îmbunătăți mobilitatea.

Yoga pentru copii

Exerciții simple și distractive adaptate copiilor, menite să dezvolte flexibilitatea și echilibrul.

Dezvoltarea mișcărilor fine

Origami

Sfâșierea sau modelarea hârtiei tonifică musculatura mâinii.

Spray pulverizator

Acțiunea de pulverizare fortifică mușchii mâinii

Desen și scriere

Aceste activități esențiale stimulează dezvoltarea motricității fine

Știai că...

Un simplu coș plin cu jucării poate fi un aliat în terapie? Încurajează copilul să-l împingă sau să-l tragă, stimulând astfel musculatura!

Hidroterapia pentru copii cu hipotonie musculară

Terapia prin înot, cunoscută și sub numele de hidroterapie, este un instrument valoros pentru copiii cu hipotonie, având efecte benefice asupra tonusului muscular, coordonării și echilibrului. Această formă de terapie exploatează proprietățile unice ale apei pentru a stimula și sprijini dezvoltarea fizică a copilașului tău.

Apa ajută copilul să plutească fără prea mult efort, făcând mișcarea mai accesibilă. Înotul este deosebit de potrivit pentru copiii cu hipotonie, eliminând o parte din greutatea gravitației și oferind un mediu de recuperare medicală relaxant și distractiv.

Studiile arată că hidroterapia are efecte benefice atât asupra dezvoltării musculare a copilului, cât și asupra calității vieții și sănătății psihice și emoționale ale copiilor cu hipotonie. Prin integrarea hidroterapiei în planul terapeutic, oferi un mediu stimulant și eficient în dezvoltarea micuțului tău.

Îmbunătățirea tonusului muscular

Hidroterapia oferă o formă de rezistență delicată, ce ajută la tonifierea mușchilor fără a pune presiune excesivă pe corp, fiind ideală pentru copiii cu hipotonie.

Îmbunătățirea mobilității articulare

Flotabilitatea în apă reduce efectul gravitației, permițând copiilor cu hipotonie să realizeze mișcări pe care altfel le-ar găsi dificile.

Dezvoltarea echilibrului și coordonării

Exercițiile acvatice pot ajuta copilul să-și îmbunătățească echilibrul și coordonarea, reducând riscul de accidentări.

Relaxare și sprijin emoțional

Proprietățile calmante ale apei pot reduce tensiunea musculară și stresul,

Desfășurarea ședințelor de hidroterapie

Sesiunile de terapie acvatică destinate copiilor cu hipotonie sunt ghidate de fizioterapeuți cu experiență în domeniu și se efectuează în bazine special amenajate, unde temperatura apei este ajustată pentru a asigura confortul micuților.

 

Terapeutul va efectua o evaluare atentă a particularităților fiecărui copil și va elabora un set de exerciții acvatice adaptate, care poate cuprinde activități precum mișcări adaptate de înot, exerciții de plutire în apă sau jocuri menite să stimuleze mobilitatea într-un mod distractiv.