Asociația ABC

contact@abcedu.ro

Stimularea tactilo-kinestezică și beneficiile ei în dezvoltarea sănătoasă a prematurilor

Stimularea tactilo-kinestezică s-a dovedit a fi benefică pentru bebelușii prematuri, la fel ca terapia acvatică. Despre cele două tehnici vom vorbi în acest articol, deoarece părinții de bebeluși prematuri au nevoie de numeroase informații referitoare la cum pot fi ajutați micuții pentru a trece mai repede și mai ușor peste perioada aceasta dificilă și pentru ei, dar și pentru părinți.

 

În urma studiilor s-a dovedit eficiența celor două tehnici menționate puțin mai sus, așa că a venit momentul să înțelegem ce este kinestezia, cum se aplică stimularea tactilo-kinestezică pentru a sprijini dezvoltarea bebelușilor prematuri, ce beneficii sunt asociate acesteia și care este rolul terapiei acvatice.

Ce este kinestezia?

În primul rând, să aflăm ce este kinestezia, pentru a înțelege mai ușor stimularea tactilo-kinestezică.

Kinestezia reprezintă percepția mișcărilor corpului. Înseamnă să poți detecta schimbările în ceea ce privește poziția corpului și mișcările. Ne folosim simțul kinestezic de fiecare dată când suntem implicați într-o activitate care implică mișcarea corpului: mers, alergat, condus, dans, înot etc.

 

Când comprimi sau încordezi mușchii, aceștia detectează și comunică informații senzoriale despre mișcare și postură. Acest simț mai este cunoscut și ca memoria mușchilor.

Așadar, kinestezia este un simț care se bazează pe receptorii din mușchi, articulații și tendoane. Joacă un rol important în abilitatea de a controla mișcările corpului, inclusiv mersul, postura.

 

Prin kinestezie poți spune unde se află diferite părți ale propriului corp chiar și atunci când ai ochii închiși sau nu îți privești corpul. Spre exemplu, când mergi pe bicicletă, receptorii din brațele și picioarele tale trimit informații către creier despre poziția și mișcarea membrelor.

Când te implici în activități fizice complexe, kinestezia te ajută să știi unde este corpul tău și cât de departe trebuie să ajungă.

Există unele semne care îți indică faptul că te folosești de kinestezie:

  • Faci anumite activități fizice care necesită unele mișcări ale corpului: gătești, pictezi, te antrenezi acasă sau la sala de fitness etc.
  • Îți coordonezi mișcările pentru a îndeplini anumite sarcini ce implică mișcarea corpului
  • Faci anumite activități fizice pentru a învăța cum să le repeți: mersul pe bicicletă, driblatul la baschet etc.
  • Faci activități bazate pe coordonarea mână-ochi
  • Tastezi fără a te uita la taste
  • Poți spune cât de greu este un obiect după ce îl ridici

Când îți miști corpul și îl poți opri fix în momentul în care îți dorești să îl oprești, înseamnă că lucrează kinestezia. Poți face acest lucru chiar dacă nu te folosești de privire pentru a-ți spune când este cazul să te oprești.

 

Cele cinci simțuri importante ale noastre (văz, auz, miros, gust, atingere) se concentrează asupra perceperii stimulilor din exterior. Kinestezia este un simț care se concentrează asupra lucrurilor ce se întâmplă în interiorul corpului.

 

Kinestezia joacă un rol important în activitățile de zi cu zi, fiind un simți important pentru multe deprinderi și activități pe care oamenii le fac zilnic: mersul pe bicicletă, condusul unei mașini, mersul pe stradă. Fără ea, activitățile acestea, atât de obișnuite și aparent banale și ușoare, pot deveni periculoase.

Kinestezia are chiar și aplicații terapeutice, cum ar fi:

  • Terapii orientate spre corp și mișcare. Anumite terapii, inclusiv fizioterapia și terapia ocupațională au la bază diferite aspecte ale kinesteziei. 
  • Masajul tactil/kinestezic. Acesta se concentrează mai mult asupra mișcărilor corpului și mai puțin asupra presiunii aplicate și poate fi de ajutor în cazul persoanelor care se recuperează după anumite răni sau care au dureri cronice.
  • Exerciții kinestezice. Sunt folosite pentru a îmbunătăți echilibrul și coordonarea.
  • Atletism. Kinestezia se poate folosi și pentru îmbunătățirea performanțelor atletice. Spre exemplu, în urma antrenamentelor bazate pe kinestezie, un atlet își poate îmbunătăți modul în care face anumite mișcări.

Cum se aplică stimularea tactilo-kinestezică în dezvoltarea prematurilor

După ce am aflat informații referitoare la kinestezie, putem merge mai departe, la stimularea tactilo-kinestezică, mai exact la modul în care se aplică aceasta pentru a veni în sprijinul bebelușilor prematuri.

 

Copiii născuți înainte de termen petrec multă vreme la Unitatea de Terapie Intensivă ca urmare a complicațiilor provocate de nașterea prematură, a nevoilor pe care le au. În acest mediu, micuții sunt expuși la factori externi precum zgomote, lumini, proceduri invazive dureroase și incomode, toate acestea putând afecta dezvoltarea neuro-psiho-motorie a copilului. Cunoscând aceste lucruri, se apelează la diverse terapii și tehnici pentru reducerea impactului negativ asupra copiilor al prematurității și timpului îndelungat petrecut la Terapie Intensivă. Printre acestea se află și stimularea tactilo-kinestezică, o terapie în care atingerea este folosită într-o abordare sistemică. Este o procedură folosită pentru a stimula creșterea și dezvoltarea prematurilor, bazată pe dezvoltarea sistemului tactil, prezent încă din a șaptea săptămână și jumătate de sarcină.

Stimularea tactilo-kinestezică este o tehnică noninvazivă, sigură și cu costuri reduse!

În cadrul unui studiu derulat pentru a se observa rezultatele acestei terapii, stimularea tactilo-kinestezică a fost aplicată în trei pași: doi tactili și unul kinestezic.

 

Stimulare tactilă

În primă fază, bebelușul, așezat pe burtă, a fost masat (stimulare tactilă) folosindu-se o presiune moderată, în următoarea ordine: de la fontanela anterioară spre gât, apoi din nou spre fontanelă; de la gât la umăr și înapoi la gât; de la gât la regiunea sacrală și înapoi la gât; de la coapsă la picior și înapoi la coapsă; de la umăr la mână și înapoi la umăr. Pentru fiecare parte au fost necesare zece secunde, cinci pentru mișcarea înainte și cinci pentru mișcarea înapoi, cu câte șase repetări pentru fiecare segment, toate însumând cinci minute.


Stimularea kinestezică

În faza a doua (stimularea kinestezică), bebelușul a fost așezat pe spate. Tehnica a avut o anumită ordine:

  • Flexiunea/extensia brațului, cu cinci secunde pentru flexiune și cinci pentru extensie. S-au făcut șase repetări
  • Flexiunea/extensia piciorului, cu cinci secunde pentru flexiune și cinci pentru extensie. S-au făcut șase repetări
  • Flexiunea/extensia ambelor picioare împreună, cu cinci secunde pentru flexiune și cinci pentru extensie. S-au făcut șase repetări

În cea de-a treia fază au fost repetate mișcările din prima.

Toate cele trei faze au avut o durată de 15 minute. În timpul acestora nu s-au folosit uleiuri sau loțiuni pentru masaj.

Ce beneficii are stimularea tactilo-kinestezică?

Studiile efectuate de-a lungul timpului au evidențiat beneficiile pe care le aduce stimularea tactilo-kinestezică în cazul bebelușilor prematuri. Creșterea în greutate a acestor copii este unul dintre beneficiile observate în general în urma studiilor derulate. De asemenea, s-a mai observat că nivelul stresului în cazul bebelușilor care au participat la studiu a fost mai scăzut deoarece micuții s-au putut relaxa în timpul acestei proceduri.

Stimularea tactilo-kinestezică și terapia acvatică = Hidrokinezio­terapia

Nu este un secret faptul că apa susține vindecarea și relaxarea, iar literatura de specialitate arată că aceasta are efecte pozitive asupra dezvoltării cognitive și motorii a bebelușilor prematuri. În urma studiilor s-a observat că terapia acvatică îmbunătățește calitatea somnului, respirația, reduce stresul, durerea, întărește musculatura, relaxează și ajută bebelușii să ia mai mult în greutate.

Terapia acvatică sau hidroterapia este o procedură terapeutică folosită pentru bebelușii prematuri încă din anii 1970.!

La fel ca stimularea tactilo-kinestezică, și terapia acvatică este nonivazivă, sigură și nu presupune costuri mari. Ambele au beneficii evidențiate de anumite studii. Împreună devin Hidrokinezioterapia, o terapie eficientă, cu rezultate valoroase în dezvoltarea prematurilor.

„Spălarea nou-născutului este o activitate care face parte din programul zilnic la Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală. Folosim principii ale hidroterapiei pentru a face ca baia să ajute la dezvoltarea copilului și pentru a încuraja implicarea părinților în îngrijirea copilului pe perioada spitalizării. Bebelușii prematuri, cei cu afecțiuni neurologice și diferite alte probleme medicale nu se simt întotdeauna confortabil și sunt frecvent diagnosticați cu mișcări anormale. Apa stimulează viața din pântec și, de fapt, le oferă bebelușilor prematuri sentimentul cu care sunt familiarizați. În timp ce le facem baie, îi învățăm pe părinții de bebeluși prematuri cum să îi țină și cum să îi miște. Ei învață cum să continue acasă aceste exerciții pentru a obține rezultate cât mai bune, atât pentru a îmbunătăți modul în care se mișcă bebelușul, cât și pentru a-i ajuta pe cei mici să se relaxeze și să se liniștească în timp”,

 – au explicat fizioterapeuții Noa Kaplinski și Anat Klik de la Secția de Neonatologie și Terapie Intensivă a Hillel Yaffe, potrivit hymc.org.il.

Bebelușii prematuri pot avea diverse probleme de sănătate, unele pe termen scurt, altele pe termen lung. Fiindcă vin pe lume înainte de a fi în totalitate dezvoltați și pregătiți pentru lumea din exteriorul pântecului mamei, cei mici au nevoie să stea o vreme la Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală, acolo unde vor primi tratamentul potrivit nevoilor lor, unde vor trece prin diverse investigații medicale și unde vor intra în contact cu mai mulți stimuli externi. Tratamentele și analizele nu sunt lipsite de durere, disconfort și stres. Pentru ca timpul petrecut la Terapie Intensivă să fie cât mai mic, pentru ca micuții să se recupereze cât mai repede și pentru a-i ajuta să se relaxeze având în vedere experiențele trăite acolo, se aplică diverse terapii pentru a veni în ajutorul micuților luptători. Stimularea tactilo-kinestezică și hidroterapia, adică Hidrokinezioterapia se află pe lista aceasta. Și pentru a se afla beneficiile lor în dezvoltarea sănătoasă a prematurilor, s-au efectuat de-a lungul timpului mai multe studii în urma cărora s-au constatat efectele procedurilor asupra prematurilor. Se pare că cei mici au reușit să crească mai mult și mai repede în greutate, să fie mai relaxați, să doarmă mai bine.