Asociația ABC

contact@abcedu.ro

Kangaroo care: atingerea piele pe piele a părinților cu beneficii magice pentru bebeluși

Ai auzit de Kangaroo care? Simpla traducere a acestei expresii, ”grijă de cangur” te va duce cu gândul la cangur, mai precis la mama cangur și ”buzunarul” ei, specific speciei de marsupiale, unde își adăpostește puiul imediat după naștere până ce este suficient de mare să înfrunte lumea înconjurătoare. Practic, marsupialele nasc înainte ca micuții lor să fie complet dezvoltați, de aceea, natura le-a oferit un marsupiu, călduros și protector pentru a-i ajuta. Marsupiul acesta este pentru bebelușii născuți înainte de termen chiar brațele părinților lor. A venit momentul să înțelegem tehnica aceasta magică pentru puii de om, dar și pentru mamă și modul în care o simplă tehnică sugerată de Mama Natură poate salva vieți.  

Ce este Kangaroo care?

Kangaroo care este o terapie în timpul căreia mama își ține copilul la piept pentru contactul piele pe piele. Are mai multe beneficii pentru copii, în special pentru cei născuți înainte de termen sau pentru cei care au o greutate mică la naștere. Susține sănătatea fizică a bebelușului, ajută la alăptat și, nu în ultimul rând, este un sprijin pentru crearea legăturii dintre mamă și copil.

Terapia presupune așezarea la piept a bebelușului, care poartă numai scutec, iar la nevoie, pentru a se încălzi sau pentru a-și menține temperatura corporală, poate purta șosete și căciulă. Pe piept, mama nu poartă nimic, pentru ca astfel să poată exista contactul piele pe piele. Pe lângă beneficiile aduse în ceea ce privește relația mamei sau a tatălui cu bebelușul, Kangaroo care are și beneficii medicale. Este o metodă care poate fi încercată acasă, dar și în maternitate, chiar și în Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală, dacă sau atunci când medicii și starea de sănătate a bebelușului permit acest lucru. Durata acestui contact piele pe piele variază în funcție de anumiți factori precum sănătatea bebelușului, cât de mult poate mama să stea lângă copil etc.

Când se recomandă Kangaroo care?

În multe maternități este încurajat contactul piele pe piele al mamei cu nou-născutul imediat ce acesta vine pe lume, dacă starea lor de sănătate este stabilă. Kangaroo care este o tehnică potrivită și benefică pentru orice copil, născut la termen sau prematur, însă se recomandă în special pentru cei care vin pe lume mai devreme. Și bebelușii de la Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală au nevoie de Kangaroo care, chiar dacă sunt ajutați în a respira sau de un ventilator pentru a primi oxigen, dacă medicii recomandă sau consideră că sănătatea micuțului nu este un impediment pentru contactul piele pe piele cu mama (sau alt membru al familiei).

Cum se desfășoară Kangaroo care?

Terapia poate începe încă din maternitate, iar durata fiecărei sesiuni poate varia, dar cercetările vin în sprijinul sesiunilor mai lungi. Potrivit unui studiu, o sesiune de două ore are mai multe beneficii decât una de o oră, atunci când terapia are loc cel puțin șapte zile la rând. Deci, dacă medicii recomandă sau permit Kangaroo care înainte de externarea bebelușului, atunci nimic nu poate sta în calea contactului piele pe piele, care s-a dovedit a fi atât de benefic pentru micuți.

Pentru mamele (sau ceilalți membri ai familiei care pot și doresc să practice Kangaroo care) care încă nu au trecut prin experiența aceasta a contactului piele pe piele cu puiul lor, iată câteva informații care se pot dovedi utile:

 • Hainele purtate să fie confortabile. Să se poată deschide ușor în zona pieptului, iar sutienul să poată fi ușor de îndepărtat, în cazul în care porți unul.
 • Bebelușul va sta pe pieptul mamei, de preferat fără haine pe el, doar cu scutecul. Dar dacă îi este dificil să își mențină căldura corporală, atunci poate purta căciulă și șosete. După ce este așezat la piept, va fi învelit.
 • Mama și bebelușul se relaxează împreună în timpul sesiunii. Mama respiră normal, nu distrage bebelușul și îl lasă să adoarmă acolo, la pieptul ei.
 • Sesiunile se repetă. Desigur, o discuție cu personalul medical este utilă și necesară pentru a pune la punct toate detaliile referitoare la kangaroo care.

Ce să nu faci în timpul acestei terapii?

Am aflat ce și cum se face, așa că este momentul să aruncăm o privire și pe lista cu lucruri care nu se fac în timpul contactului piele pe piele cu bebelușul:

 • Nu se folosesc telefonul și alte dispozitive electronice, deoarece atrag atenția mamei, care nu mai este 100% atentă la bebeluș și implicată în totalitate în proces.
 • Mama (sau alt membru al familiei) nu trebuie să aibă pe piele erupții, iritații, răni deschise, parfumuri sau loțiuni.
 • Nu se fumează înainte sau în timpul contactului piele pe piele, fumul fiind nesănătos pentru bebeluș (și nu numai pentru el).
 • Nu se poate practica Kangaroo care dacă mama este bolnavă, deoarece sistemul imunitar al bebelușului nu este bine dezvoltat.

Se practică tehnica Kangaroo care în maternitățile din Romania?

Având în vedere beneficiile contactului piele pe piele pentru bebeluși, în special pentru cei născuți înainte de termen și pentru cei care au o greutate mai mică la naștere, s-a propus ca în maternitățile din România să se vină în sprijinul bebelușilor prematuri cu implementarea acestei tehnici.

Statisticile spun că anual aproximativ 10% din nașterile din România se declanșează prematur, ceea ce înseamnă că în țară la fiecare jumătate de oră se naște un bebeluș prematur. Acești copii au nevoie de îngrijire în spital, de investigații medicale, de tratament, de aparatură modernă, de oameni bine pregătiți pentru astfel de situații, dar și de părinții lor, de contactul piele pe piele, de crearea conexiunii cu părinții, de atașament, de prezența mamei și a tatălui, de vocea lor, de liniștea pe care părintele le-o poate oferi, de toate celelalte beneficii pe care le implică tehnica Kangaroo care.

Campanii. Donații. Discuții despre implementarea Kangaroo care în maternități.

Campaniile, donațiile și discuțiile despre implementarea Kangaroo Care sunt pași importanți spre practicarea tehnicii în maternitățile din România. Contează mult această inițiativă pentru bebeluși, pentru părinți. Poate nu în toate maternitățile se practică, poate mai este nevoie de timp, de campanii, de investiții, de donații, dar implicarea și dorința oamenilor de a-i ajuta pe micuții abia veniți pe lume contează enorm. 

Părinții pot întreba personalul medical din maternitate dacă îi poate ajuta să pună în aplicare tehnica sau dacă starea de sănătate a copilului le permite să o practice. În funcție de sănătatea micuțului, politica maternității, personalul medical și alți factori se va decide dacă se poate sau nu se poate practica atunci și acolo Kangaroo care.

Asociația Prematurilor a inaugurat terapia Kangaroo Care în România și a donat in 13 maternități din țară fotolii ergonomice necesare implementării acesteia.

 

Peste 2000 de beneficiari se bucură in prezent de donațiile de la maternitățile din București (Polizu, Cantacuzino, Pantelimon, Filantropia), Sibiu, Baia Mare, Constanța, Tg. Mureș, Buzau, Craiova și Vaslui.

 

Donații se pot face aici

Ce beneficii aduce contactul piele pe piele dintre mamă și bebeluș?

Contactul piele pe piele dintre mamă și bebeluș aduce mai multe beneficii copilului:

 • Reglează respirația și bătăile inimii bebelușului
 • Ajută la creșterea în greutate a bebelușului și scade riscul mortalității, în special în rândul bebelușilor prematuri
 • Ajută copilul să fie mai aproape de sânul mamei, deci alăptarea va fi mai ușoară
 • Îmbunătățește saturația de oxigen
 • Reduce stresul, plânsul și percepția bebelușului asupra durerii
 • Ajută la menținerea temperaturii corporale a copilului
 • Ajută la dezvoltarea creierului puiului de om
 • Susține somnul sănătos, de calitate

Contactul piele pe piele are beneficii și pentru părinți, așadar iată care sunt acestea:

 • Susține crearea conexiunii copilului cu părintele
 • Susține atașamentul emoțional
 • Oferă încredere mamei că se poate descurca
 • Susține alăptarea și lactația

Cum se poate pregăti mama pentru contactul piele pe piele?

Este o întrebare pe care și-o pot adresa mamele sau viitoarele mame, iar răspunsul se află mai jos, detaliat:

 • Alege un interval în care nu te grăbești, astfel încât să te concentrezi asupra copilului și asupra momentelor petrecute alături de el
 • Alege haine comode, care se deschid ușor, în special în zona pieptului
 • Sutienul se poate da jos, pentru a facilita contactul piele pe piele, dar și alăptarea
 • Să ai la îndemână o pătură pentru a-l înveli pe bebeluș după ce îl așezi la pieptul tău
 • Dacă bebelușul este conectat la vreun aparat care îl ajută să respire, de exemplu, atunci asigură-te că tuburile stau cum trebuie
 • Se pot folosi perne pentru confortul mamei
 • Încearcă să nu te dai cu parfum, loțiuni sau creme, pentru ca puiul tău să se familiarizeze cu parfumul mamei sale
 • La nevoie, folosește un suport pentru picioare, pentru a sta confortabil
 • Mergi la toaletă înainte, asigură-te că ai la îndemână apă și tot ce îți poate fi necesar, pentru a nu întrerupe tehnica mergând la toaletă, de exemplu
 • Vorbește ușor cu bebelușul, ca să știe ce se întâmplă
 • Acordă atenție semnelor pe care le dă bebelușul pentru a înțelege mai bine ce simte, cum este pentru el

Kangaroo Care sau contactul piele pe piele este o atingere magică pentru bebeluș, pentru mamă, tată sau oricare membru al familiei care practică tehnica aceasta.

Beneficiile sunt dovedite de studii, motiv pentru care părinții și personalul medical iau în calcul, încurajează și practică acest contact piele pe piele.

Știm că nu toți bebelușii se nasc la termen. Unii vin pe lume cu mai multe săptămâni înainte de data estimată a nașterii, ceea ce înseamnă că vor petrece niște săptămâni sau poate chiar luni în spital înainte de a ajunge acasă alături de părinți. Nu este o situație ușoară nici pentru micuți, nici pentru părinți. Așa că tehnica Kangaroo care vine în sprijinul lor, oferindu-le timp de calitate împreună, posibilitatea de a crea o conexiune, atașamentul, momente liniștitoare și relaxante. Și, mai mult decât atât, s-a dovedit științific faptul că prin contactul piele pe piele bebelușii pot fi mai ușor alăptați, cresc în greutate, li se reglează respirația și bătăile inimii, au un somn mai bun, li se îmbunătățește saturația de oxigen, scade riscul mortalității etc. Și în maternitățile din România este nevoie de Kangaroo care, iar pași în această direcție se fac de ceva vreme.