fbpx

Asociația ABC

Terapia Tomatis, un antrenament neurologic eficient pentru copiii cu autism

Terapia Tomatis îmbunătățește abilitățile motorii, emoționale și cognitive prin muzică și limbaj. Anual, sute de mii de persoane beneficiază de acest antrenament neurologic, indiferent de vârstă. Terapia Tomatis oferă cea mai inovativă și avansată stimulare neurosenzorială pentru îmbunătățirea funcțiilor creierului.

Ce este terapia Tomatis?

Pentru majoritatea oamenilor, să învețe și să comunice sunt activități naturale și simple. Dar una din zece persoane întâmpină dificultăți zi de zi în îndeplinirea acestor activități. Abilitatea lor de a procesa informația senzorială așa cum trebuie este compromisă. 

Urechea are un rol important în procesarea informației deoarece este ca un portal de acces către creier. Adună sunetele din mediul înconjurător și pe cele provenite de la propria voce și le convertește în stimuli electrici pe care îi transmite creierului. Acesta îi analizează. Surprinzător este faptul că înregistrează și mișcările noastre și joacă un rol important și în coordonare, echilibru și ritm.

Drept urmare, are un rol vital în viața de zi cu zi, atunci când mergem, vorbim, citim, învățăm, memorăm sau pur și simplu când ne mișcăm. Atunci când urechea nu comunică foarte bine cu creierul, abilitatea noastră de a comunica cu lumea din exterior este compromisă. 

Cu șaizeci de ani în urmă, doctorul francez Alfred Tomatis a conceput un program educațional al cărui scop era să stimuleze creierul prin sistemul auditiv, cu scopul de a reface abilitatea de a asculta. Tratând muzica și vocea într-un mod aparte, terapia Tomatis îi ajută pe copii și pe adulți să își optimizeze calitatea modului în care ascultă.

În prezent, metoda Tomatis este practicată în mii de centre specializate, care le oferă copiilor sau adulților posibilitatea de a beneficia de sesiuni de ascultare personalizate prin intermediul unei tehnologii personalizate numite TalksUp.

Terapia în discuție este un program educațional alternativ și stimulează creierul într-un mod eficient și natural. Dar trebuie reținut faptul că este o abordare medicală complementară și nu poate ține locul sesiunilor de logopedie, de terapie ocupațională și cu siguranță nu poate ține locul unui profesor.

Cum se aplică terapia Tomatis în tratarea autismului?

În timpul terapiei se ascultă muzică (în general Mozart și muzică gregoriană). Un dispozitiv electronic, numit „ureche electronică”, este folosit pentru filtrarea muzicii, deoarece poate accentua sunetele de frecvență înaltă.

De regulă, sunetul ajunge în urechea internă în două moduri: prin conductivitatea aerului și prin conductivitatea oaselor. Conductivitatea aerului implică trecerea sunetului prin urechea externă în urechea medie, unde se ajunge la conductivitatea osoasă, iar sunetul este trimis spre urechea internă. În conductivitatea osoasă, sunetul trece prin craniu direct în urechea internă, ocolind urechea medie.

Metoda Tomatis presupune folosirea unor căști speciale, care trimit sunetul direct spre oase, dar și cu ajutorul aerului.

În mod normal, tratamentul implică o fază inițială de 15 zile, cu un timp de ascultare de două ore în fiecare zi. Urmează o pauză cu o durată cuprinsă între trei și cinci zile, apoi două sau trei sesiuni de 8-10 zile, cu un timp de ascultare de două ore pe zi. Și între aceste sesiuni va exista o pauză.

Autismul este o tulburare de dezvoltare, care devine evidentă în primii trei ani de viață ai copilului. 15 din 10.000 de copii suferă de autism, iar șansele de apariție a acestei tulburări sunt de patru ori mai mari în cazul băieților decât în cel al fetelor. Tulburarea este întâlnită oriunde în lume, indiferent de rasă, etnie sau mediul social. Autismul poate fi considerat și o tulburare de integrare senzorială și de comunicare, iar terapia Tomatis poate aduce schimbări pozitive și de durată în ambele direcții.

Terapia Tomatis nu vindecă autismul, dar poate îmbunătăți calitatea vieții multor persoane diagnosticate cu tulburarea aceasta prin atenuarea simptomelor. S-a demonstrat că au apărut schimbări pozitive în proporții variate în 60% din cazurile pentru care s-a implementat terapia, combinată și cu alte tratamente și terapii.

Ce beneficii aduce terapia Tomatis?

Prin stimularea sistemului auditiv și, implicit, a creierului, terapia Tomatis a putut reduce într-o măsură mai mică sau mai mare simptomele autismului, și asta deoarece fiecare persoană cu autism este diferită și răspunde în mod diferit la programul acesta. Sunt cazuri în care rezultatele apar în câteva săptămâni, și cazuri în care rezultatele apar ceva mai târziu. Iar progresul nu este niciodată liniar, pacientul putând avea zile bune și mai puțin bune. Dar adesea trendul este ascendent, comparativ cu perioada anterioară începerii terapiei.

Având în vedere numeroasele probleme asociate cu autismul, părinții doresc să încerce diferite tratamente alternative, printre care și terapia Tomatis. Studiile arată rezultate promițătoare, despre care vom discuta în continuare.

Schimbările pozitive apărute în multe cazuri sunt:

Scăderea hipersensibilității la sunet

În urma terapiei, persoanele cu autism au putut gestiona mai bine zgomotul, o mamă spunând: „Copilul meu poate acum să audă aspiratorul sau mixerul fără să mai fie deranjat de zgomot”. Terapia Tomatis îi ajută pe copiii diagnosticați cu tulburarea aceasta să se simtă mai conectați la lumea din exterior pentru că nu se mai simt la fel de amenințați de sunetele din jur. Drept rezultat, au mai puține tantrumuri și un comportament repetitiv mai puțin accentuat. Copiii devin mai atenți, mama unei fetițe cu autism spunând: „Fiica mea este mai implicată, mai atentă”.

Defensivă tactilă redusă

Pe măsură ce au o defensivă tactilă mai redusă, copiii cu autism au o dorință mai mare de conectare și ar putea începe să interacționeze cu alții, să devină mai sociabili, mai afectuoși. Copilul ar putea merge să se așeze în poala părintelui, așteptând să fie îmbrățișat și să primească afecțiune.

Competențe lingvistice îmbunătățite

Unii copii care suferă de autism nu pot vorbi, iar în cazul lor, ca urmare a folosirii terapiei Tomatis, limbajul receptiv se poate îmbunătăți. Astfel, ar putea încerca să vocalizeze mai mult, să gângurească și să experimenteze cu propria voce. Pentru copiii cu autism care au competențe lingvistice mai dezvoltate, limbajul expresiv poate deveni mai bogat și ar putea începe să formuleze propoziții mai lungi sau să utilizez cuvinte mai potrivite pentru a descrie unele lucruri. Ar putea, de asemenea, să folosească pronume precum „eu” și „tu” mult mai corect, în loc să se refere la propria persoană folosind pronumele la persoana a treia. Iar când copiii stăpânesc limbajul din ce în ce mai bine, au și o dorință mai puternică de a comunica.

Apreciază mai mult hrana, deci sunt mai puțin pretențioși în ceea ce privește mâncarea

Copiii care nu mănâncă orice, ba chiar sunt destul de sau chiar foarte pretențioși, ar putea accepta mâncăruri mai variate, inclusiv pe cele cu texturi diferite.

O mai bună imagine a sinelui

Odată ce încep să se simtă mai conectați la propria voce, și imaginea de sine va începe să fie mult mai îmbunătățită. Ei știu că au o voce a lor.

Abilități sociale îmbunătățite

Terapia Tomatis poate avea ca rezultat dorința copilului cu autism de a avea o conexiune cu ceilalți și de a oferi un răspuns adecvat oamenilor din jur. Ar putea ajunge să țină mai bine cont de instrucțiunile primite și să fie cei care inițiază contactul cu celelalte persoane.

Un comportament mai puțin agresiv

Un alt rezultat bun la care s-ar putea ajunge în urma terapiei Tomatis este reprezentat de comportamentul mai puțin agresiv față de cei din jur sau chiar de propria persoană, comportament întâlnit la copiii cu autism. Nu se vor mai răni la fel de des, iar comportamentul repetitiv se va diminua.

Un mai bun contact vizual

Copiii cu autism care urmează terapia Tomatis pot începe să își privească în ochi interlocutorul și pot înțelege mai repede și mai bine ceea ce li se spune. „Acum fiica mea se uită la fața oamenilor”, a spus un părinte. Micuții ar putea începe să fie mai atenți la lucrurile pe care le văd, o mamă afirmând: „Când suntem în mașină, acum fiul meu se uită pe fereastră. Înainte nu făcea acest lucru niciodată”.

Când persoanele diagnosticate cu autism prezintă hipersensibilitate la sunete, se încearcă înainte de orice să se lucreze în direcția aceasta, după care terapia se concentrează asupra unei mai bune ascultări. De asemenea, se deschide calea spre îmbunătățirea integrării senzoriale. Cele două elemente, abilitățile senzoriale îmbunătățite și integrarea senzorială mai bună sunt bazele dezvoltării abilităților de comunicare.

Pe de altă parte, unele voci sunt de părere că terapia Tomatis nu este o metodă foarte promițătoare, că sunt necesare mai multe studii pentru a se afla cât de mult îi ajută de fapt pe copiii cu autism, iar bunele rezultate evidențiate de studii nu pot fi asociate neapărat cu terapia Tomatis, ele putând fi un rezultat al altor terapii.

Așadar, terapia Tomatis poate reprezenta o opțiune în cazul copiilor diagnosticați cu autism. Desigur, nu poate vindeca tulburarea și pot fi necesare și alte terapii și tratamente, în funcție de simptomele copilului și de recomandările primite de la specialiști. Unele studii și unii părinți de copii cu autism pentru care s-a încercat terapia Tomatis subliniază faptul că apar rezultate bune, vizibile în timp. Ele se pot observa în câteva săptămâni sau pot deveni evidente după o mai lungă perioadă de tratament, în funcție de fiecare copil și de simptomele pe care le are fiecare.