Tehnica EFT Tapping (Emotional Freedom Technique) este o soluție alternativă pentru alungarea stresului și pentru ameliorarea durerii fizice. Tehnica aceasta mai este cunoscută și ca presopunctură psihologică.
Poate fi folosită și pentru copii, având mai multe beneficii despre care vom discuta în câteva momente. Așadar, haideți să aflăm ce înseamnă tehnica EFT Tapping, cum îi poate ajuta pe cei mici și ce tehnici de eliberare emoțională rapide pot fi folosite în cazul puilor de om.
Povestea tehnicii EFT Tapping începe prin anii 1970, când mai mulți doctori au început să stimuleze puncte de presopunctură ca să-și ajute pacienții care se confruntau cu stres, fobii și teamă.
Cei care au încercat deja tehnica aceasta susțin că ajută la crearea unui echilibru în sistemul energetic și, de asemenea, este de ajutor în tratarea durerii. Potrivit lui Gary Craig, cel care a creat tehnica în discuție, o perturbare a energiei este responsabilă pentru apariția emoțiilor negative și a durerii.
Tapping (atingerea prin apăsare) își are rădăcinile în acupunctură, o practică antică chinezească ce susține că energia corpului are o anumită traiectorie. Anumite puncte aflate pe traiectoria aceasta sunt stimulate pentru îmbunătățirea modului în care circulă energia. Stimularea se face prin introducerea unor ace foarte subțiri, metodă cunoscută ca acupunctură, sau prin aplicarea presiunii, metodă cunoscută și ca presopunctură.
În urma studiilor realizate s-a observat că acupunctura este eficientă în cazul anumitor afecțiuni, iar unii oameni de știință cred că tehnica este eficientă deoarece stimulează sistemul nervos central și determină corpul să elibereze substanțe chimice utile. Tehnica EFT Tapping stimulează punctele prin atingere în locul folosirii acelor, făcând metoda să fie asemănătoare acupuncturii.
Însă se mai fac cercetări în legătură cu tehnica ETF Tapping, deși este folosită pentru a trata anxietatea și tulburarea de stres post-traumatic.
Și în cazul copiilor pot apărea beneficii în urma folosirii tehnicii EFT Tapping. Aceasta poate fi un instrument util pentru a-i ajuta pe cei mici să învețe despre cum să își gestioneze singuri emoțiile. Iar unele dintre cele mai importante beneficii ale folosirii tehnicii sunt faptul că este noninvazivă și nu implică efecte secundare. Poate fi folosită ca terapie de sine stătătoare sau în combinație cu un alt tratament, poate fi practicată chiar de copil, de un părinte sau de un terapeut.
Este un instrument sigur și eficient și îl poate ajuta pe copil să dezvolte o imagine sănătoasă despre sine, să aibă mai multă încredere în propria persoană și să își îmbunătățească starea de bine generală. Includerea unor rutine de tapping în programul copilului, utilizarea unor afirmații pozitive care să ia locul monologului interior negativ, învățarea copilului să aibă grijă de propria persoană, toate lucrurile aceasta sunt de un real ajutor deoarece sprijină construirea inteligenței emoționale a copiilor și a rezilienței din viitor.
Tehnica EFT Tapping este una simplă, dar puternică, aceasta reușind să combine principiile medicinei tradiționale chinezești cu psihologia modernă. Presupune atingerea unor anumite puncte meridiane ale corpului în timp ce atenția este concentrată asupra unei anumite probleme pentru a gestiona răspunsul emoțional. S-a dovedit a fi o tehnică eficientă în reducerea stresului, a anxietății și a depresiei în rândul adulților, iar studiile mai recente i-au demonstrat eficiența și în cazul copiilor.
Tehnica EFT pentru copii este modificată pentru a răspunde nevoilor celor mici. Presupune folosirea unui limbaj potrivit vârstei puiului de om și a unor secvențe de atingere simplificate, pe care copiii le pot învăța ușor, le pot urmări și reține fără dificultate. Tehnica aceasta poate fi folosită pentru copiii are se confruntă cu probleme precum anxietatea, stresul, teama, furia, tristețea sau schimbările comportamentale. Poate veni în ajutorul celor mici, astfel încât ei să învețe despre emoții și despre modul în care le pot gestiona încă de la vârste mici și, astfel, să își poată construi reziliența pentru viitor.
Și copiii simt stres și anxietate, dar adesea ei nu știu cum să exprime în cuvinte lucrurile acestea. Astfel, stresul poate rămâne „blocat” în corpul lor. Când se întâmplă acest lucru, copilul se poate simți temător sau supărat, fără a ști motivul. Este, desigur, un proces neclar pentru puiul de om, și poate avea drept rezultat mai multă teamă și emoții negative. Prin folosirea Tehnicii EFT, nivelul stresului simțit de cei mici poate fi reglat, iar ei se pot simți mai mult în controlul propriei stări de bine. Și mai există un aspect important care trebuie menționat aici: tehnica aceasta puternică îi poate ajuta pe copii să treacă peste emoțiile negative înainte ca ele să devină convingeri negative despre propria persoană.
Pentru părinții care își doresc să folosească tehnici de eliberare emoțională rapide pentru copii, există vești bune. Mai jos sunt explicați pașii care trebuie să fie parcurși pentru ca tehnica EFT Tapping să funcționeze.
Pașii care trebuie urmați sunt:
Stabilirea problemei care se dorește a fi rezolvată.
Stabilirea nivelului stresului sau anxietății provocate de problema respectivă, pe o scară de la 0 la 10 (10 însemnând durere severă).
Repetarea în partea de început a tehnicii a unei afirmații referitoare la acceptarea propriei persoane, în timp ce se apasă ușor de 5-7 ori pe partea exterioară a mâinii (punctul de karate). Exemplu de afirmație: „Deși astăzi sunt foarte stresat fiindcă voi merge la școală, mă iubesc și mă accept în totalitate.”
După aceea se vor atinge ușor, de 5-7 ori, următoarele puncte meridiane:
La final se stabilește din nou nivelul durerii.
Se repetă întregul proces până intensitatea ajunge la 1 sau 0.
Primul pas este acesta: să fie ajutat să își identifice emoțiile, să fie încurajat să exprime ceea ce simte și cum se simte emoția respectivă în corp. Exercițiul îi va fi de folos pentru că îl va ajuta să își înțeleagă emoțiile, să își dezvolte inteligența emoțională și să dezvolte modul în care își reglează emoțiile.
Începeți prin a atinge punctul de karate (adică partea laterală a palmei, cuprinsă între degetul mic și încheietură) în timp ce rostiți o frază care admite existența unei probleme. Spre exemplu: „Deși îmi fac griji în legătură cu testul, mă iubesc și mă accept în totalitate”. După aceea se vor atinge ușor celelalte puncte, enumerate puțin mai sus. Așa cum știm deja, fiecare punct va fi atins de 5-7 ori.
Afirmațiile pozitive îl pot ajuta pe cel mic să aibă mai multă încredere în sine și pot ajuta la creșterea stimei de sine a copilului. Încurajează-l să repete astfel de afirmații în timp ce atinge punctele meridiane. De exemplu: „Pot face față situațiilor dificile”, „Sunt iubit și apreciat”, „Am încredere în mine”.
Afirmațiile pozitive pot fi folosite și pentru a înlocui gândirea negativă despre propria persoană și convingerile care îl limitează pe cel mic. Spre exemplu, dacă un copil crede că nu este suficient de bun, poate înlocui această convingere cu o afirmație pozitivă precum: „Sunt vrednic și merit să primesc iubire și respect”.
Copiii răspund bine la imaginație, așa că se poate dovedi a fi de un real ajutor în cadrul tehnicii folosite pentru eliberarea emoțională. Așadar, încurajează-l pe cel mic să își imagineze un rezultat pozitiv în timp ce atinge ușor punctele meridiane. Spre exemplu: „Mă văd inspirând adânc și simțindu-mă calm în timpul prezentării”.
Vizualizarea se poate folosi și pentru a-i ajuta pe copii să proceseze emoțiile dificile. Dacă, de exemplu, un copil se simte furios, el poate vizualiza furia sa ca fiind un balon și își poate imagina că eliberează acel balon care se înalță spre cer.
Învață-ți copilul să aibă grijă de el pentru a-și gestiona emoțiile. Aici pot fi incluse activități precum: respirația profundă, plimbările, muzica liniștitoare, implicarea în activități creative. Încurajează-ți copilul să aibă o rutină potrivită pentru el, care implică grija față de propria persoană. Spre exemplu, își poate crea un colț în cameră, dedicat liniștirii, iar acolo poate merge atunci când se simte copleșit și poate practica exerciții de mindfulness.
Așadar, tehnica EFT Tapping aduce beneficii adulților, dar și copiilor care se confruntă cu emoții negative, care suferă de anxietate, stres, teamă , furie, tristețe etc. Am aflat deja că este o practică ușoară, noninvazivă, care poate fi încercată acasă sau alături de un terapeut. Chiar și copilul, singur, poate învăța să includă în rutina lui această tehnică despre care se spune că are rezultate bune.
Pașii care trebuie urmați sunt simpli, se rețin ușor, iar pentru a obține rezultate bune, acele rezultate pe care le dorești pentru copilul tău, este important ca cel mic să învețe să recunoască emoțiile, să înceapă o rutină de tapping, să folosească afirmații pozitive, să se folosească de imaginație și să aibă grijă de propria persoană. Urmând acești pași, Tehnica EFT Tapping poate da rezultatele dorite.