Unii copii au nevoie de kinetoterapie pediatrică din anumite motive pe care le vom afla în curând. Terapia aceasta este benefică pentru bebeluși și copii și este recomandată în anumite situații, cum ar fi tratarea unor răni sau afecțiuni.
Kinetoterapia este un tip de tratament pentru mușchi, articulații și membre. Un kinetoterapeut, pregătit pentru lucrul cu copiii, va folosi exerciții ușoare, mișcări și anumite tratamente fizice pentru a-l ajuta pe copil să dobândească, să mențină sau să recupereze abilități fizice. În funcție de motivul pentru care se începe programul de kinetoterapie pediatrică, acesta poate dura de la câteva săptămâni până la mai mult de un an.
Modul în care programul de kinetoterapie pediatrică îi ajută pe cei mici depinde de problemele fiecăruia. Spre exemplu, kinetoterapia face parte din planul de tratament pentru paralizia cerebrală, o afecțiune neurologică din cauza căreia copiilor le este greu să își controleze corpul. În acest scenariu, kinetoterapeutul îl va ajuta pe copil să învețe să lucreze cu propriul corp, iar în timp să dobândească mai mult control asupra lui.
Și în cazul accidentărilor poate fi recomandată kinetoterapia. Dacă puiul de om își rupe ligamentul în timpul antrenamentelor la fotbal, va fi nevoie să redobândească putere în ceea ce privește piciorul rănit, în special dacă intervenția chirurgicală nu a putut fi evitată.
Prin kinetoterapie se va redobândi forța, se va recăpăta controlul total asupra musculaturii, iar durerea va fi diminuată.
Și bebelușii pot face kinetoterapie, fiind unul dintre cele mai bune tratamente pentru bebelușii cu întârzieri în dezvoltare, pentru cei care au dizabilități, au suferit răni la naștere ori s-au născut cu afecțiuni genetice.
În cazul micilor pacienți, kinetoterapia se concentrează asupra următoarelor aspecte:
Kinetoterapie pediatrică se recomandă pentru bebelușii care au nevoie să învețe cum să se miște în mod corect și să îndeplinească activitățile zilnice. Kinetoterapeuții lucrează cu acei bebeluși care au afecțiuni ca:
De exemplu, unii copii născuți mai devreme pot avea probleme cu postura, având tendința de a-și ține umerii cât mai aproape de urechi. Prin kinetoterapie se poate corecta această postură. Tot în timpul acestei terapii, copiii care nu s-au dezvoltat bine în uter primesc ajutor pentru stimularea creșterii.
Prematurii sunt predispuși la apariția unor tulburări motorii, iar obiectivele terapiei vor evolua pe măsură ce bebelușul crește. Vestea bună este că bebelușii sunt foarte elastici și, cu cât vor începe mai devreme kinetoterapia, cu atât vor înregistra progrese valabile pe termen lung.
Cu toate acestea, părinții care își duc bebelușii la kinetoterapie se pot aștepta la efectuarea următoarelor exerciții:
Câteva dintre obiectivele comune în cazul bebelușilor care fac kinetoterapie pediatrică sunt:
În cele mai multe cazuri, medicii sunt cei care recomandă kinetoterapia pentru bebeluși. Iar părinții ai căror copii au anumite răni sau vreo afecțiune genetică înțeleg că acest tip de terapie reprezintă un tratament standard. Există totuși câteva semne care le arată părinților că micuțul lor poate avea nevoie de acest tip de terapie:
Ședințele de kinetoterapie se vor efectua doar alături de un kinetoterapuet specializat în această terapie.
Copiii, indiferent de vârstă, pot merge la kinetoterapie atunci când întâmpină limitări sau nu au anumite abilități motorii specifice vârstei. Problemele de acest gen apar fie din cauza unor afecțiuni, fie din cauza unor răni sau a unor intervenții chirurgicale.
O consultație de specialitate este necesară și atunci când copilul nu pare să se dezvolte conform vârstei și să facă lucrurile firești pentru un copil de vârsta lui. În urma consultației se va stabili dacă micuțul are sau nu are nevoie de kinetoterapie.
Pentru că fiecare copil și fiecare kinetoterapeut este unic, și planul de terapie este diferit. Totuși, unele activități și tratamente sunt folosite pentru toți copiii sau pentru cea mai mare parte din ei. Totul depinde de nevoile individuale ale pacientului. Potențialul tratament include:
Kinetoterapia poate fi practicată și în apă, fiind o bună alternativă pentru kinetoterapia practicată pe uscat, într-un cabinet. Este de ajutor pentru a dobândi mai multă putere fizică, pentru flexibilitate, o gamă de mișcări, echilibru, coordonare, rezistență, mers. Apa reduce greutatea corporală și le permite copiilor să se miște așa cum pe uscat nu o pot face.
S-a dovedit că mersul în apă oferă de zece ori mai multă rezistență decât mersul pe uscat. Astfel, un copil care practică mersul în piscină primește beneficiile oferite de susținerea și de rezistența apei. În plus, kinetoterapia în apă ajută la relaxarea mușchilor datorită apei calde din piscină. Mișcarea în apă masează mușchii, articulațiile și ligamentele, îmbunătățind circulația și reducând durerea provocată de inflamație. După cum am putut vedea, beneficiile hidroterapiei în apă există. Și, dacă stăm să ne gândim puțin, nu avem cum să nu ne întrebăm cărui copil nu îi place la piscină.
Beneficiile acestei terapii practicate în apă pot fi:
Hidroterapia susține dezvoltarea sănătoasă a prematurilor prin mișcări senzoriale acvatice. Exploatând proprietățile fizice ale apei (flotabilitate, presiune și temperatură) prin stimularea simțului tactil al prematurilor, oferă rezultate vizibile în numai câteva ședințe. La Acvatic Bebe Club hidroterapia devine parte integrantă din sesiunile de educație acvatică dedicate prematurilor. Citește mai multe aici.
De kinetoterapie pediatrică au nevoie mulți copii, iar motivele sunt diverse. Părinții care observă că ceva nu este în regulă, că cel mic nu se dezvoltă conform vârstei, pot merge la o consultație ca să afle cu exactitate dacă terapia aceasta este necesară sau nu copilului. De asemenea, în urma unor accidentări sau din cauza unor probleme de sănătate, medicii pot recomanda kinetoterapia. După cum am aflat, terapia aceasta poate fi practicată pe uscat sau în apă, în funcție de nevoile copilului. Durata ei variază, fiind influențată de vârstă, problemele de sănătate etc. Beneficiile sunt multe și vizibile, dar diferă de la un copil la altul.
https://www.webmd.com/children/benefits-physical-therapy-children
https://health.choc.org/benefits-physical-therapy/
https://napacenter.org/baby-physical-therapy
https://therapyandwellnessconnection.com/insights/infant-physical-therapy-what-you-need-to-know/
https://www.ferrellwhited.com/tips/benefits-kids-aquatic-therapy/