fbpx

Asociația ABC

Terapia cu ajutorul animalelor sau cum iubirea necondiționată vindecă

Cine a avut animale de companie, fie că a fost un câine, o pisică, un iepure, un hamster sau orice altceva, cu siguranță știe câtă iubire necondiționată oferă un astfel de prieten necuvântător și poate chiar a simțit cum iubirea aceasta a vindecat într-o măsură mai mică sau mai mare. Și pentru că mulți oameni iubesc animalele, iar necuvântătoarele, la rândul lor, se atașează cu ușurință de oameni, articolul acesta va avea ca subiect terapia cu ajutorul animalelor. Vom afla despre ce înseamnă mai exact, care sunt beneficiile pentru copii, vom detalia terapia cu pisici și câini și exemplifica rasele de câini și de pisici cele mai potrivite pentru terapie.

Despre terapia cu animale

Terapia cu animale este o intervenție terapeutică în timpul căreia sunt incluse animale. Oferă sprijin în buna funcționare fizică, socială, emoțională sau cognitivă. Poate fi o terapie de sine stătătoare, ori poate completa alte terapii și/sau tratamente. Pentru terapia cu animale sunt folosite animale ca pisicile, câinii, caii sau poate chiar și păsări.

Pacientul, terapeutul și animalul sunt implicați în activități terapeutice dintr-un plan de tratament, cu obiective clare care vizează schimbarea, obiective măsurabile și așteptarea de a se vedea un progres. Terapia poate lua multe forme, în funcție de pacient, animal și scopul tratamentului.

În urma studiilor s-a descoperit că terapia cu sare este de ajutor în cazul anumitor afecțiuni, deci este recomand

Terapia cu animale se folosește pentru a amplifica și pentru a completa beneficiile terapiei tradiționale și poate fi de un real ajutor pentru anumite persoane sau grupuri de persoane care au trecut prin unele experiențe ori se confruntă cu probleme precum:

ată pentru afecțiuni precum cele asociate cu plămânii, pielea și altele:

  • Stres
  • Anxietate
  • Depresie
  • Autism
  • ADHD
  • Dependențe
  • Schizofrenie
  • Probleme emoționale și comportamentale în cazul copiilor
  • Boala Alzheimer
  • Tulburare bipolară
  • Boli cronice
  • Cancer
  • Boli cardiovasculare
  • Dureri cronice
  • Tulburări cognitive
  • Demență
  • Disconfort
  • Frici și fobii
  • Traumatism cranian
  • Doliu
  • Singurătate
  • Tensiune arterială crescută
  • Tulburări de dispoziție
  • Disfuncții locomotorii
  • Tulburare de stres posttraumatic
  • Tulburări sexuale
  • Adicții
  • Traume

Terapia nu este recomandată persoanelor cărora nu le plac animalele, se tem de ele sau sunt alergice la ele.

Deși terapia cu ajutorul animalelor poate ajuta mulți oameni, sunt necesare mai multe studii care să îi determine eficiența. Cercetările par să sugereze că unele studii sunt eronate din punct de vedere metodologic.

Terapia cu ajutorul animalelor: beneficii pentru copii

Terapia cu ajutorul animalelor are beneficii pentru copii, la fel ca pentru adulți. Printre ele se numără următoarele:

O îmbunătățire a sănătății mentale

Dacă vreodată ai mângâiat un câine sau o pisică și ai simțit imediat o îmbunătățire a stării emoționale, atunci acesta a fost un beneficiu al terapiei. În cazul multor oameni, prezența unui animal determină corpul să elibereze serotonină, prolactină și oxitocină. Acești hormoni generează ca răspuns relaxarea și reducerea stresului. În felul acesta sunt diminuate simptomele depresiei, ale anxietății și ale tristeții.

Unii pacienți au blocaje mentale, care fac terapia dificilă, iar prezența unui animal poate „sparge gheața” dintre pacient și terapeut și poate reduce rezistența inițială la terapie.

O îmbunătățire a sănătății fizice

În timp ce beneficiile de la nivelul sănătății emoționale sunt cunoscute, mulți oameni sunt surprinși să afle că terapia cu animale are un efect pozitiv și asupra sănătății fizice. Terapia aceasta poate grăbi vindecarea și poate reduce efectele unor boli.

Terapia practicată în mod regulat cu ajutorul animalelor poate reduce cantitatea medicamentelor pe care le iau unele persoane. De asemenea, sistemul imunitar al pacienților poate fi fortificat ca urmare a terapiei.

O îmbunătățire a anumitor abilități

Un alt beneficiu este reprezentat de îmbunătățirea anumitor abilități în terapii de diferite tipuri. În kinetoterapie, care implică uneori exerciții incomode, participanții sunt mai motivați să participe după interacțiunea cu un animal.

Copiii cu afecțiuni neurologice, ca autismul, adesea au rezultate mai bune la ședințele de logopedie și terapie socială când au un animal cu care să interacționeze. Prezența unui animal poate avea ca rezultat comunicarea spontană în situații în care în mod obișnuit copilul nu comunică. Adesea, copiii aceștia interacționează mai bine cu un animal decât cu oamenii, motiv pentru care terapeuții pot include unul în sesiunile de terapie pentru o mai bună implicare și comunicare a copilului. Pentru cei care suferă de anxietate sau hiperactivitate, animalul poate fi un sprijin pentru a se calma și a se concentra în timpul terapiei.

Terapia cu ajutorul câinilor

În cazul anumitor probleme de sănătate mentală și psihiatrice par să apară rezultate bune datorită terapiei cu ajutorul câinilor. Pacienții diagnosticați cu afecțiuni ca depresia, tulburare bipolară, autism, ADHD, stres posttraumatic sau boala Alzheimer au diverse beneficii în urma terapiei cu ajutorul câinilor, de exemplu.

Uneori, provocările de natură emoțională sunt rezultatul bolilor fizice, iar câinii pot să ajute și în aceste cazuri. Cercetările evidențiază faptul că pacienții care se recuperează după o operație dificilă sau un accident grav și fac terapie cu ajutorul câinilor, de exemplu, simt mai puțină durere.

Rase de câini pentru terapie

Cu puțin dresaj, orice rasă de câine prietenos poate fi potrivită pentru terapie. În mare parte, rase de câini mari, precum Golden Retreiver, Pudel, St. Bernards și Labrador sunt incluse în terapia cu ajutorul câinilor. Dar rasele mici, cum ar fi Pudel mini sau Pomeranian reprezintă alegeri bune când spațiul în care se desfășoară terapia este unul restrâns.

Un bun comportament al câinelui se poate datora parțial rasei, dar în cea mai mare parte depinde de modul în care a fost crescut câinele și de temperament. Înainte de a deveni animale pentru terapie, câinii sunt testați și este observat răspunsul lor la stimuli, cum ar fi zgomote puternice sau neclare, să fie apucați dintr-odată sau chiar folosirea unui echipament, cum ar fi bastoanele sau scaunele cu rotile. 

Terapia cu ajutorul câinilor pentru autism

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale terapiei cu ajutorul animalelor pentru persoanele cu autism este comportamentul social pozitiv. Când alături de copilul cu această problemă se află un animăluț, cum ar fi un câine, micuțul va râde, va zâmbi, va fi mai comunicativ și mai implicat în terapie. Patrupedul va fi un ajutor pentru creșterea stimei de sine a copilului și a stării de bine, reducând considerabil sentimentul de singurătate cu care adesea se confruntă persoanele cu autism. În situațiile stresante, terapia cu ajutorul câinilor îi poate calma pe copiii cu autism, evitând astfel crizele de furie sau alte astfel de manifestări.

Terapia cu ajutorul câinilor sau altor animăluțe îi poate ajuta pe copiii cu autism să fie mai atenți. Potrivit unui studiu, copiii aceștia s-au uitat mai mult timp la fața unui câine decât la cea a unui om. În plus, interacțiunea cu patrupedul poate crește rezistența fizică, puterea și coordonarea.

Terapia cu ajutorul pisicilor

Terapia cu ajutorul pisicilor nu este folosită pentru obiective specifice, așa cum se întâmplă în cazul câinilor sau al cailor. Pisicile oferă sprijin emoțional celor care au nevoie de el. De exemplu, dacă o persoană în vârstă care stă într-un azil se simte singură, o pisică poate fi compania ideală. Dacă un copil și-a pierdut recent un părinte, terapia cu ajutorul pisicilor îl poate ajuta să facă față traumei.

Se creează o legătură specială între oameni și animale, iar pisicile nu fac excepție. Sesiunile de terapie cu ajutorul felinelor se folosesc de această legătură pentru a vindeca sau atenua durerea, singurătatea sau anxietatea. Poate fi foarte liniștitor să ții în brațe o pisică și să o mângâi, să simți cum toarce și se bucură de atingerea ta. În esență, pisicile incluse în terapia cu animale sunt pregătite chiar pentru asta: să iubească și să fie iubite.

Terapia cu ajutorul pisicilor este eficientă în special pentru pacienții cu depresie și anxietate. Acestea sunt adesea asociate cu sentimente precum singurătatea, lipsa speranței, anxietatea socială și teama. Simptomele pot face dificilă posibilitatea de a te conecta cu alte persoane, pot chiar să facă persoana care suferă să simtă că îi este greu până și să se ridice din pat dimineața. O pisică ajută la atenuarea simptomelor și oferă o conexiune emoțională lipsită de stres.

Depresia este comună printre cei care suferă de diverse dizabilități fizice. Se poate ajunge cu ușurință la deznădejde când nu ai mobilitate sau abilitatea de a îndeplini sarcinile zilnice. Și în acest scenariu terapia cu ajutorul pisicilor poate ajuta enorm. Felinelor le place să se așeze în poala oamenilor și să toarcă. Arătându-și această mulțumire, pisicile aduc în mod natural bucurie și sunt de folos în îndepărtarea sentimentelor precum tristețea.

Rase de pisici pentru terapie

În continuare vom mai discuta puțin despre pisici, mai exact despre rasele indicate în terapia cu animale:

  • Siameză pentru afecțiunile fizice
  • Ragdoll pentru copiii cu ADHD
  • Maine Coon pentru anxietate
  • Manx pentru oamenii care locuiesc singuri
  • Balineză pentru suport emoțional, hipoalergenică
  • Albastru de Rusia pentru depresie

Terapia cu ajutorul animalelor este dovada clară a faptului că iubirea necondiționată vindecă. Iar cine a avut sau are un animal de companie știe foarte bine acest lucru, care poate i se confirmă zi de zi. Câinii și pisicile sunt unele dintre animalele adesea incluse în acest tip de terapie cu ajutorul necuvântătoarelor. Dar, pentru a intra într-un astfel de program, animăluțele trebuie să treacă înainte printr-un proces în care învață cum să fie animale pentru terapie. Și chiar dacă pare să mai fie nevoie de studii în acest sens, sunt persoane care au simțit cât de benefică este prezența animalelor în viața lor.