Ai auzit de Kangaroo care? Simpla traducere a acestei expresii, ”grijă de cangur” te va duce cu gândul la cangur, mai precis la mama cangur și ”buzunarul” ei, specific speciei de marsupiale, unde își adăpostește puiul imediat după naștere până ce este suficient de mare să înfrunte lumea înconjurătoare. Practic, marsupialele nasc înainte ca micuții lor să fie complet dezvoltați, de aceea, natura le-a oferit un marsupiu, călduros și protector pentru a-i ajuta. Marsupiul acesta este pentru bebelușii născuți înainte de termen chiar brațele părinților lor. A venit momentul să înțelegem tehnica aceasta magică pentru puii de om, dar și pentru mamă și modul în care o simplă tehnică sugerată de Mama Natură poate salva vieți.
Kangaroo care este o terapie în timpul căreia mama își ține copilul la piept pentru contactul piele pe piele. Are mai multe beneficii pentru copii, în special pentru cei născuți înainte de termen sau pentru cei care au o greutate mică la naștere. Susține sănătatea fizică a bebelușului, ajută la alăptat și, nu în ultimul rând, este un sprijin pentru crearea legăturii dintre mamă și copil.
Terapia presupune așezarea la piept a bebelușului, care poartă numai scutec, iar la nevoie, pentru a se încălzi sau pentru a-și menține temperatura corporală, poate purta șosete și căciulă. Pe piept, mama nu poartă nimic, pentru ca astfel să poată exista contactul piele pe piele. Pe lângă beneficiile aduse în ceea ce privește relația mamei sau a tatălui cu bebelușul, Kangaroo care are și beneficii medicale. Este o metodă care poate fi încercată acasă, dar și în maternitate, chiar și în Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală, dacă sau atunci când medicii și starea de sănătate a bebelușului permit acest lucru. Durata acestui contact piele pe piele variază în funcție de anumiți factori precum sănătatea bebelușului, cât de mult poate mama să stea lângă copil etc.
În multe maternități este încurajat contactul piele pe piele al mamei cu nou-născutul imediat ce acesta vine pe lume, dacă starea lor de sănătate este stabilă. Kangaroo care este o tehnică potrivită și benefică pentru orice copil, născut la termen sau prematur, însă se recomandă în special pentru cei care vin pe lume mai devreme. Și bebelușii de la Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală au nevoie de Kangaroo care, chiar dacă sunt ajutați în a respira sau de un ventilator pentru a primi oxigen, dacă medicii recomandă sau consideră că sănătatea micuțului nu este un impediment pentru contactul piele pe piele cu mama (sau alt membru al familiei).
Terapia poate începe încă din maternitate, iar durata fiecărei sesiuni poate varia, dar cercetările vin în sprijinul sesiunilor mai lungi. Potrivit unui studiu, o sesiune de două ore are mai multe beneficii decât una de o oră, atunci când terapia are loc cel puțin șapte zile la rând. Deci, dacă medicii recomandă sau permit Kangaroo care înainte de externarea bebelușului, atunci nimic nu poate sta în calea contactului piele pe piele, care s-a dovedit a fi atât de benefic pentru micuți.
Pentru mamele (sau ceilalți membri ai familiei care pot și doresc să practice Kangaroo care) care încă nu au trecut prin experiența aceasta a contactului piele pe piele cu puiul lor, iată câteva informații care se pot dovedi utile:
Am aflat ce și cum se face, așa că este momentul să aruncăm o privire și pe lista cu lucruri care nu se fac în timpul contactului piele pe piele cu bebelușul:
Având în vedere beneficiile contactului piele pe piele pentru bebeluși, în special pentru cei născuți înainte de termen și pentru cei care au o greutate mai mică la naștere, s-a propus ca în maternitățile din România să se vină în sprijinul bebelușilor prematuri cu implementarea acestei tehnici.
Statisticile spun că anual aproximativ 10% din nașterile din România se declanșează prematur, ceea ce înseamnă că în țară la fiecare jumătate de oră se naște un bebeluș prematur. Acești copii au nevoie de îngrijire în spital, de investigații medicale, de tratament, de aparatură modernă, de oameni bine pregătiți pentru astfel de situații, dar și de părinții lor, de contactul piele pe piele, de crearea conexiunii cu părinții, de atașament, de prezența mamei și a tatălui, de vocea lor, de liniștea pe care părintele le-o poate oferi, de toate celelalte beneficii pe care le implică tehnica Kangaroo care.
Campaniile, donațiile și discuțiile despre implementarea Kangaroo Care sunt pași importanți spre practicarea tehnicii în maternitățile din România. Contează mult această inițiativă pentru bebeluși, pentru părinți. Poate nu în toate maternitățile se practică, poate mai este nevoie de timp, de campanii, de investiții, de donații, dar implicarea și dorința oamenilor de a-i ajuta pe micuții abia veniți pe lume contează enorm.
Părinții pot întreba personalul medical din maternitate dacă îi poate ajuta să pună în aplicare tehnica sau dacă starea de sănătate a copilului le permite să o practice. În funcție de sănătatea micuțului, politica maternității, personalul medical și alți factori se va decide dacă se poate sau nu se poate practica atunci și acolo Kangaroo care.
Asociația Prematurilor a inaugurat terapia Kangaroo Care în România și a donat in 13 maternități din țară fotolii ergonomice necesare implementării acesteia.
Peste 2000 de beneficiari se bucură in prezent de donațiile de la maternitățile din București (Polizu, Cantacuzino, Pantelimon, Filantropia), Sibiu, Baia Mare, Constanța, Tg. Mureș, Buzau, Craiova și Vaslui.
Contactul piele pe piele dintre mamă și bebeluș aduce mai multe beneficii copilului:
Contactul piele pe piele are beneficii și pentru părinți, așadar iată care sunt acestea:
Este o întrebare pe care și-o pot adresa mamele sau viitoarele mame, iar răspunsul se află mai jos, detaliat:
Beneficiile sunt dovedite de studii, motiv pentru care părinții și personalul medical iau în calcul, încurajează și practică acest contact piele pe piele.
Știm că nu toți bebelușii se nasc la termen. Unii vin pe lume cu mai multe săptămâni înainte de data estimată a nașterii, ceea ce înseamnă că vor petrece niște săptămâni sau poate chiar luni în spital înainte de a ajunge acasă alături de părinți. Nu este o situație ușoară nici pentru micuți, nici pentru părinți. Așa că tehnica Kangaroo care vine în sprijinul lor, oferindu-le timp de calitate împreună, posibilitatea de a crea o conexiune, atașamentul, momente liniștitoare și relaxante. Și, mai mult decât atât, s-a dovedit științific faptul că prin contactul piele pe piele bebelușii pot fi mai ușor alăptați, cresc în greutate, li se reglează respirația și bătăile inimii, au un somn mai bun, li se îmbunătățește saturația de oxigen, scade riscul mortalității etc. Și în maternitățile din România este nevoie de Kangaroo care, iar pași în această direcție se fac de ceva vreme.